Workshop circulair ontwerpen

Onder begeleiding van Machiel Spaan en Jeroen van Mechelen hebben 40 studenten – van vijf architectuurscholen uit Nederland, België, Liechtenstein, Griekenland en Noorwegen – gewerkt aan circulair-architectonische ontwerpen. De workshop Circular Tolerance is georganiseerd door de Academie van Bouwkunst Amsterdam in het kader van het Europese Erasmusprogramma Crafting Circularity.

Van 18 maart tot en met 25 maart 2023 hebben de studenten op allerlei manieren de nieuwe verbindingen ontworpen en gemaakt tussen ‘banale’ bouwelementen, zoals een hek, balk of trapleuning. De bouwelementen zijn gevonden op tweedehands verkoopsites. Het ‘niet meteen passen’ vraagt om een ander soort creativiteit.

Naast mooie ontwerpen is er ook aan nieuwe ontwerpmethoden gesleuteld, die hard nodig zijn als de beschikbare materialen aan de basis van het ontwerp staan. Het verbindende én ‘losmakende’ detail is de sleutel in een circulair ontwerpproces. Dit detail overbrugt de maatverschillen van en tussen de bouwdelen én zorgt ervoor dat bouwdelen eenvoudig in en uit elkaar te halen zijn.

De studenten hebben met de bouwelementen ingrepen ontworpen in het historische polderlandschap rondom het Fort bij Aalsmeerderbrug. De workshop krijgt een vervolg in een samenwerking met maakonderwijs in Haarlemmermeer, de gemeente Haarlemmermeer, boer Bos, bouwopleidingen en marktpartijen.­­