Leeuwarden Nieuw Oud Oost

We delen onze onderzoeken en plannen voor een nieuwbouwproject in Leeuwarden. Bijzonder is het gebruik van de lokaal gewonnen materialen voor de bouw. In een korte video vertelt onze collega Sebastiaan van Heusden meer over dit project.

De ‘Bouwerscompetitie biobased en natuurinclusief bouwen in Leeuwarden Nieuw Oud Oost’ gaat om het maken van een ruimtelijk ontwerp voor een bouwveld met grondgebonden sociale huurwoningen. Het ontwerp is biobased, natuurinclusief, betaalbaar en passend in de omgeving. Het team bestaat uit DS ontwerp en onderzoek, Homes Factory, M3H Architecten, Oskam, Strotec en Studio Anna Zań. WoonFriesland, het College van Rijksadviseurs en de gemeente Leeuwarden slaan de handen ineen in hun streven naar het ontwerpen en realiseren van biobased en natuurinclusieve woningen in Leeuwarden Nieuw Oud Oost.

Prefab

In het natuur-inclusieve landschap plaatsen we een nederzetting opgebouwd uit 50 prefab-wonin­gen. De hoogteverschillen in het nieuwe landschap ontstaan door het relief in de binnentuin en de verschillende hoogtes van de gebouwen. 

Het ontwerp is zeer natuurinclusief. De woningen krijgen toegang tot een gedeelde binnentuin. Het relief zorgt voor droge en natte omgevingen in de tuin, met vijvers en oevers. De woningen hebben een oppervlakte van 65 m2 (GO) en de plattegronden zijn flexibel in te delen. Elke woning heeft een eigen kleine privé buitenruimte (6m2).

Biobased en lokaal gewonnen materiaal

Ons ontwerp gaat om bouwen met hout, stro en klei. Net zoals dat vroeger gedaan werd in Friesland. De basiswoning is gebouwd met 87% biobased materialen. De combinatie van stro en klei zorgt voor een optimaal binnen klimaat, door de ademende en vochtregulerende eigenschappen. In alle buitenruimten gebruiken we biobased, cir­culaire en natuurvriendelijke materialen.

De klei voor de gevels wordt op de locatie gewonnen. Van de klei worden stenen geperst die toegepast worden in de gevels. Dit proces van winnen en produceren gebeurt lokaal. Door het toepassen van de juiste materialen en het toevoegen van extra groen, willen we de woningen zo min mogelijk afhankelijk laten zijn van installaties.

Een nieuwe bouwcultuur

Het project draagt bij aan een nieuwe bouwcultuur. We combineren prefab modules met lokaal gewonnen materialen. Het wordt een nieuwe manier van wonen in een gezond en natuurlijk landschap. Lees meer over onze onderzoeken voor het inzetten van lokaal materiaal en de natuurinclusieve oplossingen via deze PDF. Of bekijk hieronder het interview met Sebastiaan.