Voorlopig ontwerp ThaK

Het Thomas á Kempisplantsoen (ThaK) in Utrecht wordt getransformeerd naar groene wijk. We ontwerpen hier twee nieuwe woongebouwen! Eén gebouw van Portaal en één van Mitros. In totaal komen er ca. 350 woningen (sociale en middenhuur).

In het noordelijke wooncomplex (bovenste beeld) komen 145 woningen. In het zuidelijke wooncomplex (onderste beeld) komen 204 woningen. Op de zuidgevel van dit blok komt op de kopse kant een zesde verdieping. De rest van het gebouw wordt vijf verdiepingen. Zo komen we de wensen van omwonenden tegemoet.

De verouderde wijk krijgt volgens het stedenbouwkundig plan niet alleen meer woningen, maar ook ruimte voor een woongroep en voor voorzieningen. De Westelijke Stadsboulevard gaat om het plantsoen heen lopen. Hierdoor komt plaats voor een groene openbare ruimte. Daardoor verandert de Thomas à Kempisweg van een autoweg naar een park, waar bewoners samen komen. Het stedenbouwkundig plan hebben we samen met Flux landscape architecture gemaakt. Zij werken aan het ontwerp voor het park.

In februari 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met de Stedenbouwkundige Programma van Eisen (SPvE) van de twee gebouwen. Hierin staan de uitgangspunten van het ontwerp. Omwonenden gaven via een motie aan moeite te hebben met de hoogteaccenten van de gebouwen. Dat is dus in het voorlopig ontwerp aangepast. De extra bouwlaag die we bijvoorbeeld eerst hadden getekend bij het zuidelijke wooncomplex is er afgehaald.