Uitreiking AAP 2022

Donderdag 19 mei maakte Arcam de winnaars bekend van de vijftiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs. Onder toeziend oog van 300 geïnteresseerden werd het National Holocaust Namenmonument van Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt en in opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité benoemd tot winnaar van de vakprijs.

Marc Reniers zat samen met Caroline Bos en Saskia Bosnie in de vakjury. Hij lette met name op de kwaliteit van plattegronden in een verschralende woningmarkt waarin woonkwaliteit continue onder druk staat. “We zien altijd fantastische beelden in renders, maar om te achterhalen hoe een gebouw ‘in elkaar zit’, moet je naar binnen. Ik heb gekeken naar wat zich achter de gevels van de projecten afspeelt.”

Sinds 2008 reikt Arcam de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan zowel de architect als de opdrachtgever. Van de bijna 125 projecten die in 2021 zijn opgeleverd zijn er 10 projecten genomineerd. Deze worden beoordeeld door een vak- als een publieksjury. Zij kiezen een winnaar. De publieksprijs ging naar Basisschool De Wereldburger van Moke Architecten en LANDLAB in opdracht van de Gemeente Amsterdam.

Lees het hele juryrapport of bekijk de foto’s van de avond, genomen door Maarten Nauw.