Dolls’ House

M3H doet mee aan Dolls’ House, een initiatief waarbij architecten aan de slag gaan voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

Alle architecten werden in 2016 gevraagd na te denken over het hebben van een energiestofwisselingsziekte en hoe een kind met een dergelijke ziekte zou kunnen spelen. Traditionele poppenhuizen zijn vaak een weerspiegeling van een bepaalde werkelijkheid. Het staat in verhouding tot de dingen die we kennen. Maar wat als dat begrip verdwijnt en de beleving van de werkelijkheid verandert? Hoe ziet zo’n poppenhuis er dan uit?

Machiel Spaan ontwikkelde samen met componist Rozalie Hirs ‘Het Luisterhuis’. “Het is een alternatief voor het traditionele poppenhuis, dat om de visuele en tactiele ervaring draait: kijken en bouwen. Voor mensen met fysieke beperkingen kan het prikkelen van andere zintuigen, zoals de oren, leiden tot een nieuwe ruimtelijke beleving, waarbij je je prettig voelt en even vrij bent van je beperking”, vertelt Machiel.

Eerder was het Luisterhuis te zien in verschillende exposities, zoals in Wenen en Amsterdam. Het huis bestaat uit een zevental abstract vormgegeven ‘kamers’. Wanneer je een bepaalde kamer nadert, registreert een sensor je nabijheid. Via een luidspreker klinken er dan voor de kamer karakteristieke, herkenbare dagelijkse geluiden. Je bepaalt zelf welke geluiden er wanneer klinken en bepaalt daarmee hoe de beleving ervaren wordt.

Op 17-18-19 mei kun je gaan bieden op alle poppenhuizen, in het Autotron in Rosmalen. De laatste veilingdag wordt afgesloten met een feest op locatie.

Lees verder via de website van Dolls’ House.