Lariks opgeleverd!

Half april trokken de laatste jongeren in hun deelwoning in Lariks. Daarmee is het gebouw officieel opgeleverd!

In Lariks zitten 102 friends-woningen. Een woonconcept van Lieven de Key waarin drie starters een woning delen. Elke starter huurt een kamer met eigen badkamer. De kamers zijn ongeveer even groot en samen delen ze een woonkeuken. Naast de semi-zelfstandige woningen, bouwt Lieven de Key zelfstandige 2-kamerwoningen voor jongeren. Deze zijn toegewezen aan jongeren met maatschappelijke beroepen in het onderwijs en in de zorg.

Het ontwerp van het gebouw is een eigentijdse vertaling van de Amsterdamse School architectuur. Het is een knipoog naar de naastgelegen Spaarndammerbuurt die bekend staat om de iconische gebouwen van in Amsterdamse Schoolstijl. De gevels van Lariks zijn alle vier opgebouwd met dezelfde elementen, metselwerk, uitgewassen beton en aluminium kozijnen, maar per zijde heeft elke gevel een eigen karakter die reageert op de verschillende stedenbouwkundig ruimtes waar het gebouw aan grenst.

We hebben de plattegronden zo gemaakt dat ze in de toekomst gemakkelijk aangepast kunnen worden. Sebastiaan van Heusden, projectarchitect van Lariks, vertelt meer over het ontwerp. “Nu wonen hier veel jonge mensen, maar we weten niet door wie het gebouw over 50 jaar bewoond wordt dus dan maak je liever een ontwerp dat bestand is tegen de tijd. Dat geldt niet alleen voor de indeling van de woning, maar ook voor de uitstraling van het gebouw. We krijgen positieve reacties van bewoners over het ontwerp. Volgens hen sluit het goed aan bij de levensfase van jonge starters; deze neutrale kleuren passen beter dan bijvoorbeeld een kleurrijke inrichting zoals je vaak ziet bij een studentencomplex.”

Het gebouw heeft twee hoofdingangen voor de bovenwoningen. Deze woningen liggen aan de gedeelde binnentuin. De binnentuin is een groene plek van ontmoeting. In de tuin staan ook diverse sportfaciliteiten voor de bewoners.

Het ParoolArcam en de Architect tipten Lariks al eerder als een gebouw om naar uit te kijken in 2023!