Lariks, Houthavens, Amsterdam

Lariks is een nieuw project in de Amsterdamse Houthavens. We hebben, in opdracht van Lieven de Key, het woningblok ontworpen. In het blok zitten 102 betaalbare friends-woningen.

Het ontwerp is een eigentijdse vertaling van de Amsterdamse School architectuur. Dat is te zien aan de baksteenarchitectuur met bijzondere motieven en terugvouwende metselwerk vlakken. In totaal zijn er vier voorgevels. Per zijde hebben de gevels een eigen karakter. Het ontwerp reageert in de gevels op de verschillende stedelijke ruimten.

Het merendeel van de appartementen worden ‘friends-woningen’. Dat is een woonconcept waarin drie starters een woning delen. Elke starter huurt een kamer met eigen badkamer. De kamers zijn even groot. Samen delen ze een ruime woonkeuken. Daarnaast zijn er ook zelfstandige 2-kamerwoningen voor jongeren. Deze zijn toegewezen aan jongeren met maatschappelijke beroepen in het onderwijs en in de zorg.

We hebben de woningplattegronden zo gemaakt dat ze in de toekomst gemakkelijk aangepast kunnen worden. Er zijn galerij-, corridor-, portiek- en grond ontsloten-woningen. Een aantal van de woningplattegronden vind je terug in de projectdocumentatie.

Het gebouw heeft twee hoofdingangen voor de bovenwoningen. Deze woningen liggen aan de gedeelde binnentuin. De gedeelde binnentuin is een groene plek van ontmoeting voor bewoners. In de tuin staan ook diverse sportfaciliteiten voor de bewoners. Naast woningen zitten er ook bedrijfsruimten in het gebouw. Verder zitten er twee grote fietsenstallingen, een parkeergarage en een gemeenschappelijke wasruimte in het gebouw.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Sebastiaan van Heusden, Brigitte Kwa, Marc Reniers, Quita Schabracq, Machiel Spaan en Menno Ubink
Omschrijving
102 semi-zelfstandige jongerenwoningen
Locatie
Revaleiland, Houthavens Blok 3C, Amsterdam
Aannemer
Hillen & Roosen
Opdrachtgever
Lieven de Key
Status
Opgeleverd in 2023
Fotografie
Luuk Kramer, Rufus de Vries
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie van Lariks