Lariks, Houthavens, Amsterdam

Lariks is een nieuw project in de Amsterdamse Houthavens. We hebben, in opdracht van woningcorporatie De Key, het woningblok ontworpen. In het blok zitten 102 betaalbare friends-woningen.

Het ontwerp is een eigentijdse vertaling van de Amsterdamse School architectuur. Dat is te zien aan de baksteenarchitectuur met bijzondere motieven en terugvouwende metselwerk vlakken. In totaal zijn er vier voorgevels. Per zijde hebben de gevels een eigen karakter. Het ontwerp reageert in de gevels op de verschillende stedelijke ruimten. Net als bij Amsterdamse School zijn de gevels onderling sterk verschillend, maar vormen ze ook een samenhangend blok.

In Lariks komen 102 jongerenwoningen. Hiervan wordt het merendeel ‘friends-woningen’. Dat is een nieuw woonconcept van De Key, waarin drie starters een woning delen. Elke starter huurt een kamer met eigen badkamer. De kamers zijn even groot. Samen delen ze een ruime woonkeuken. Naast de semi-zelfstandige woningen, bouwt Lieven de Key zelfstandige 2-kamerwoningen voor jongeren. Deze zijn toegewezen aan jongeren met maatschappelijke beroepen in het onderwijs en in de zorg.

We hebben de plattegronden zo gemaakt dat ze in de toekomst gemakkelijk aangepast kunnen worden. Er zijn galerij-, corridor-, portiek- en grond ontsloten-woningen. Een aantal van de woningplattegronden vind je terug in de projectdocumentatie.

Het gebouw heeft twee hoofdingangen voor de bovenwoningen. Deze woningen liggen aan de gedeelde binnentuin. De gedeelde binnentuin is een groene plek van ontmoeting voor bewoners. In de tuin staan ook diverse sportfaciliteiten voor de bewoners. Naast woningen zitten er ook bedrijfsruimten in het gebouw. Verder zitten er twee grote fietsenstallingen, een parkeergarage en een gemeenschappelijke wasruimte in het gebouw.

Het stedenbouwkundig plan voor Houthavens bestaat uit een stedelijk, informeel eilandenrijk. Elk eiland heeft een eigen karakter. Lariks staat op het Revaleiland; een autoluw, groen en duurzaam eiland met grachten.

   

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Sebastiaan van Heusden, Brigitte Kwa, Marc Reniers, Quita Schabracq, Machiel Spaan en Menno Ubink
Omschrijving
102 semi-zelfstandige jongerenwoningen
Locatie
Houthavens Blok 3C, Amsterdam
Aannemer
Hillen & Roosen
Opdrachtgever
Lieven de Key
Status
Opgeleverd in 2023
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok
Proces
Integraal
> Download de projecdocumentatie van Lariks