Start bouw Typisch Tuinstad

Vorige week werd de bouw gestart van Typisch Tuinstad. In totaal komen er 189 woningen aan de Osdorper Ban in Amsterdam Nieuw-West. Alle woningen hebben een minimale oppervlakte van 70 m2. Ook de midden huurwoningen. Voor blok 4 en 5 werd het plan Typisch Tuinstad ontworpen door de ontwikkelcombinatie Vink Bouw – Vireo Vastgoed – Hendriks CPO, DS Lanschapsarchitecten en M3H. Gemeenschappelijke binnentuinen, circulaire gevels en natuurinclusieve gebouwen: dat staat centraal in het plan.

Het ontwerp is volledig natuurinclusief. Beplantingen en nestgelegenheid in de gevels vormen samen de biotoop voor kleine vogels, insecten en vleermuizen. De groene gevels zorgen voor het afvangen van fijnstof, reduceren van zoninstraling, infiltreren van regenwater vanuit de polderdaken, tegengaan van hittestress en voor de opname van stikstof en CO2. Vanwege het ‘groene’ ontwerp stond het project afgelopen maand centraal in onze rubriek Duurzaam Detail.

Het plan is een ode aan het gedachtegoed van de tuinstad: veel groen in de openbare ruimte en woningen met gemeenschappelijke binnentuinen. Deze bevinden zich op het dak van de halfverdiepte parkeergarage, waar plek is voor zo’n 70 auto’s. Bewoners doen het beheer van de binnentuinen.

De oplevering staat gepland voor de zomer 2024.