Typisch Tuinstad, Reimerswaalbuurt, Amsterdam
Twee natuurinclusieve blokken met groene binnentuinen in Amsterdam Nieuw-West. Het plan Typisch Tuinstad werd ontworpen door de ontwikkelcombinatie Vink Bouw – Vireo Vastgoed – Hendriks CPO, DS Lanschapsarchitecten en M3H.
De gevelcompositie is geïnspireerd op de omliggende naoorlogse bouw, waarin horizontale banden in de gevel vaak zichtbaar zijn. Wij hebben de gevels dezelfde opzet gegeven. Beide met horizontale banden, maar verschillende qua materiaal. We passen zoveel mogelijk hergebruikte en biobased materialen toe. Zo vind je aan de straatkant bakstenen gevels. Door het gebruik van kalkmortel kunnen deze stenen in de toekomst hergebruikt worden. De gevels aan de binnentuin bestaan uit horizontale banden, van gerecycled beton, die overgaan in galerijen en balkons. Tussen deze banden zit bamboe gevelbekleding.
Langs een deel van de gevels staan klimplanten die via spandraden omhoog groeien. Beplantingen en nestkasten vormen een biotoop voor kleine vogels, insecten en vleermuizen. De groene gevels zorgen voor het afvangen van fijnstof, reduceren van zoninstraling, infiltreren van regenwater, tegengaan van hittestress en voor de opname van stikstof en CO2.
Bewoners kunnen straks elkaar ontmoeten in de groene, gemeenschappelijke binnentuinen. De binnentuinen bevinden zich op het dak van de halfverdiepte parkeergarage, waar plek is voor zo’n 70 auto’s. Minder eigen auto’s en meer fietsen; dat zijn uitgangspunten die het plan ondersteunt. Met een systeem van deelmobiliteit gaan we de keuze voor het juiste vervoermiddel vergemakkelijken.
De woonblokken worden bijzonder duurzaam en comfortabel, dankzij o.a. zonnepanelen en slimme installaties. Ze voldoen zowel aan de Amsterdamse BENG eisen als aan een EPC van -0,18. Om dit voor elkaar te krijgen is er goed nagedacht over de isolatie, luchtdichtheid, installaties en zelfs over de oriëntatie ten opzichte van de zon.
Alle woningen zijn minimaal 70m2. We hebben de woningen met een hogere verdiepingshoogte en grote stramienmaat ontworpen, ook de binnenwanden zijn gemakkelijk te verplaatsen. Zo kunnen de woningplattegronden flexibel worden ingedeeld. In de plint komt ruimte voor ook ruimte voor ontmoeting. Er komt plek voor organisaties van én voor de buurt zoals een Huis van de Buurt, Stichting Studiezalen en een kleine plantenmarkt. Daarnaast komt er een korte passage waar buurtbewoners activiteiten kunnen organiseren zoals een lezing of muziekoptreden.
De oplevering van Typisch Tuinstad in de Reimerswaalbuurt staat gepland voor zomer 2024.