Bericht 005 januari 2015 De Smaragd

Vanuit mijn huis kan ik het bouwterrein van de Smaragd, op de hoek van de Insulindeweg en de Celebesstraat, zien. Een ongekende luxe voor een fotograaf met een opdracht om de bouw van het project en de mensen vast te leggen. Iedere ochtend schuif ik om 7 uur de gordijnen open en zie de eerste bouwvakkers al rondlopen. Ongeduldig om verder te gaan lijkt het. Zo ziet het eruit. Het werk vordert snel. Vandaag is het als uitzondering rustig. De reden is de betonnen vloer die is gegoten op de begane grond. Nu is de kelder in zijn geheel overdekt en moet het beton drogen voordat er op die plek verder gewerkt kan worden.

bouwblog-rogier-web-05-2

De bouwvakkers komen uit heel Nederland en zelf vanuit het buitenland, Duitsland en Polen. Bouwvakkershanden uit Noord-Holland, Brabant en Drenthe en Keulen vlechten het ijzer om de wanden te kunnen maken en te verstevigen. Het beton wordt gebracht door een echte Amsterdammer: Jan, uitzonderlijk bijna.

bouwblog-rogier-web-05-6

Het regent pijpenstelen de keet zit vol mannen, de ramen beslagen. Een paar anekdotes uit de keet: Een van de ijzervlechters Ronnie werkt al vanaf zijn 17e in de bouw. “Het was mooi werk, toen wel. Ik ging naar Duitsland, Rusland en Denemarken. Nu wordt het steeds gekker: het moet goedkoop, snel en met kwaliteit in twee dagen klaar zijn. Denis is ook met 17 begonnen, hij wilde wel studeren maar doordat hij eerst een half jaar moest wachten is het er niet van gekomen. Hij nam het bouwwerk als tussenbaantje aan en is blijven hangen, Boekhouder wilde hij eigenlijk worden. Ondertussen zijn Herman uit Keulen en Jan uit Putten, Gelderland bezig met de verwarming en mechanische ventilatie. Jan vertelt: Ik doe het werk meer dan 20 jaar, Ik ben 36 jaar getrouwd en heb twee kinderen die volwassen zijn. Het is voor mij een droombaan,omdat je een zekere vrijheid hebt, je komt overal. Daarnaast vis ik graag, ik probeer ieder jaar in Noorwegen te zijn om daar in alle rust te vissen.

bouwblog-rogier-web-05-5