Bericht 007 februari-II 2015 De Smaragd

De eerste verdieping in zicht

Tussen de buien door schijnt heel af en toe de zon. Met regen is er weinig licht en zijn de bouwvakkers natuurlijk minder vrolijk. Toch wil ik dit ook vastleggen want het is de realiteit. De bouw vordert gestaag, in het tweeluik van februari kun je zien dat in een week tijd veel verandert. De eerste verdieping wordt al zichtbaar.

bouwblog-rogier-web-07-4

Ik spreek een Poolse bouwvakker Hij heet Krzystof, net als zijn collega naast hem. Ze komen uit Spijkenisse en Alphen aan de Rhijn. Krzystof: “Ik was jong en zocht kansen, 21 jaar was ik en ging ervoor. Ik dacht ik kijk eventjes hoe het gaat in Nederland. Ik had nooit gedacht dat ik zo lang zou blijven. Nu wil ik hier blijven, ik heb hier huisje boompje beestje.. Ik woon in een eengezinswoning met mijn vrouw en kind in Spijkenisse. Ik heb net een taalcursus afgerond. Als ik op vakantie ga, ga ik eerder naar een warm land dan naar Polen.

bouwblog-rogier-web-07-1

Hij is niet de enige uit het buitenland die hier in de bouw werkt ook Herman bijvooreeld uit Magdeburg. Doordeweeks woont hij in Nederland en in het weekend rijdt hij op en neer naar Magdeburg. Iedere week dus zo’n 1000 km reizen! Herman: In Duitsland zijn de lonen minder, in het voormalig Oost Duitsland is het loon rond de 11 en de 15 euro per uur voor dit zware werk. In het westen van Duitsland is het iets beter maar nog steeds minder dan hier in Nederland.

bouwblog-rogier-web-07-3