Villa Look, Amstelveen

We hebben een ontwerp gemaakt voor een villa in Amstelveen. Villa Look is een sculpturale vrijstaande villa met beige-wit bakstenen gevel. Ons ontwerp sluit aan bij de (bestaande) woningen in de omgeving.

Op een perceel van een voormalige school aan de burgemeester Haspellaan in Amstelveen zijn individuele kavels door de gemeente uitgegeven. De vrije bouwkavels aan de Burgemeester Haspelslaan hebben een oppervlakte variërend van circa 671 m² tot 940 m². De vrije bouwkavels liggen in een parkachtige omgeving. Het Stadshart Amstelveen ligt vlakbij, op zo’n vijf minuten fietsen. Het centrum van Amsterdam is zowel met de auto, als de sneltram gemakkelijk en goed te bereiken. Op één van deze kavels hebben we Villa Look ontworpen.

De vrijstaande villa heeft twee verdiepingen, met een grondvlak van vijftien bij vijftien meter. We hebben ervoor gekozen om de zijden van de woning verschillend te ontwerpen. De straatzijde is meer ingetogen en aan de tuinzijde is het gebouw juist meer sculpturaal.

De verschillen zijn goed te zien aan beide zijdes. Villa Look manifesteert zich namelijk aan de straatzijde als een bakstenen volume met lange horizontale raamopeningen met een luifel bij de entree. Aan de tuinzijde transformeert de woning naar een bakstenen raster van kolommen en balken. De openingen die in het bakstenen volume ontstaan, markeren de plekken waar de binnen- en de buitenwereld elkaar ontmoeten. Het zijn buitenkamers die een overgangsruimte vormen tussen de woonkamer, de keuken en de tuin.

Villa Look, de sculpturale villa, heeft een beige-wit bakstenen gevel. Opvallend aan het ontwerp zijn het raster van de witgrijze van Westerwalder klei gebakken bakstenen, de vlakken gevuld met houten latten en de royale raampartijen. Samen vormen deze de ruimtelijke compositie, waarmee we aan de overgangsruimten tussen huis en tuin een intieme en uitnodigende atmosfeer geven. Hier ben je buiten binnen of binnen buiten.

 

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Marc Reniers en Machiel Spaan
Omschrijving
Villa
Locatie
Amstelveen
Aannemer
Koeleman Bouw, Zevenhoven
Opdrachtgever
Particulier
Status
Opgeleverd in 2019
Fotografie
Luuk Kramer
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Update
Schaal
Gebouw, Interieur
Proces
Bouwgericht
> Download de projectdocumentatie van Villa Look