3 Urban villa’s, PTDSN Terrein, Hilversum

In het stedenbouwkundige plan voor het PTDSN-terrein in Hilversum, een voormalig industrieterrein van Philips, hebben we drie urban villa’s ontworpen. De villa’s zijn markante stadshuizen met meerdere woningen.

De drie urban villa’s vormen een contrast met de omringende bebouwing, die de rand van het park vormt. De villa’s zijn ten opzichte van elkaar verdraaid. Zo ontstaan er interessante zichtlijnen in het park en komen de gebouwen meer los van elkaar te staan.

De sculpturaliteit van de drie gebouwen versterken we door de zorgvuldige positionering van de gebouwen, door de uitsneden in het volume en door de abstracte detaillering en materialisering.

Het parkeren wordt geconcentreerd op drie compacte ‘deurmatten’, waardoor het  het park verder autovrij is. Deze ‘deurmatten’ vormen het overgangsgebied van de straat naar de villa’s.

In het ontwerp concentreren we  de de buitenruimten van de woningen. Zo ontstaan er een aantal grotere ‘gaten’ in de blokken. Door deze ‘gaten worden de volumes opgedeeld waardoor de gebouwen een minder massaal en zwaar karakter krijgen. De urban villa’s op het PTDSN-terrein zijn gemaakt van een licht grijze gebroken betonsteen met marmertoeslag, die gelijmd is in plaats van gemetseld. De grote uitsneden, waarin de buitenruimten en de ingang zich bevinden, zijn gemaakt van roodbruin gebeitst hout.

hilversum-web-8hilversum-web-3hilversum-web-1hilversum-web-7

Ontwerpteam
Hans Hammink, Marco Henssen, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
3 urban villa’s met ieder 20 woningen
Locatie
PTDSN-terrein, Hilversum
Aannemer
HBG Woningbouw, Almere
Opdrachtgever
HBG Vastgoed, Amsterdam
Status
Opgeleverd in 2000
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Buurt, Gebouw
> Download de projectdocumentatie 3 Urban Villa’s, Hilversum