Wenslauerstraat 65, 67 en 69, Bellamybuurt, Amsterdam

Een ontwerp voor houten huisjes in de Wenslauerstraat Amsterdam. In de afgelopen 10 jaar heeft de Wenslauerstraat een metamorfose ondergaan. De straat ligt in de Bellamybuurt, een buurt waar van oudsher wonen en werken wordt gemengd. Er komt een grote diversiteit aan gebouwen voor. Ons ontwerp sluit aan op de identiteit van de buurt.

Aangespoord door het vernieuwingsplan voor de straat zijn tientallen woningen gerenoveerd en zijn oude woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het plan is een samenwerking van het Stadsdeel, woningcorporatie Stadgenoot, particulieren, verschillende architecten en kleine ontwikkelaars.

Het bestemmingsplan voor de Bellamybuurt is als een krimpfolie over de bestaande bebouwing gelegd om het diverse karakter van de bebouwing in de buurt te behouden. Op basis van een volumestudie is bepaald welke panden mogen uitbreiden en hoe veel. De contour van de bebouwing op de Wenslauerstraat 65, 67 en 69 is bepaald op basis van het maximaal toegestane volume door de volumestudie.

Eerder hebben we al een ontwerp gemaakt voor een woningrenovatie en een nieuwbouwwoning op de Wenslauerstraat 48 en 50. Nu zijn er nog vijf, door M3H ontworpen, woningen opgeleverd. De houten huisjes in de Wenslauerstraat. In totaal zijn er twee eengezinswoningen met tuin en een pand met drie appartementen. Het onderste appartement is een patiowoning. De drie huisjes zijn als een sculpturaal ensemble ontworpen en zorgvuldig ingepast in het profiel van de straat.

De gevels en het dak zijn bekleedt met onbehandelde FSC hardhouten latten die mooi vergrijzen. De kozijnen van gecoat aluminium hebben stalen kaders waardoor de raamopeningen abstract en eenvoudig zijn. De houten huisjes hebben een nurkse en eigenwijze uitstraling gekregen. Ze dragen draagt bij aan de van oudsher aanwezige alledaagsheid en diversiteit in de straat.

wenslauerstraat-65-69-web-11

M3H Architecten Houten Huisje Wenslauerstraat, Tobias Bader, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan

wenslauerstraat-65-69-web-2

wenslauerstraat-65-69-web-5

wenslauerstraat-65-69-web-9

wenslauerstraat-65-69-web-12

wenslauerstraat-65-69-web-15

Ontwerpteam
Tobias Bader, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan; Interieur nr. 69 bg: Pim Veulings en Paul Boereboom
Omschrijving
Vernieuwing van 3 huisjes, nieuwbouw van 5 woningen
Locatie
Wenslauerstraat 65, 67 en 69 Amsterdam
Aannemer
Structure Building
Opdrachtgever
Delta Forte / Structure Building
Status
Opgeleverd in 2013
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie Wenslauerstraat 65, 67, 69 > Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties