Lariks genomineerd voor A.A.P.

Lariks is een van de genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2024! De tien genomineerden komen in aanmerking voor de zeventiende editie van de Amsterdamse architectuurprijs.

Over Lariks

Lariks: een gebouw op een bijzondere plek, voor een bijzondere doelgroep. Het gebouw is ontworpen voor Woonstichting Lieven de Key en gebouwd door Hillen & Roosen. Het ontwerp is een eigentijdse vertaling van de Amsterdamse School architectuur. Dat is te zien aan de baksteenarchitectuur met bijzondere motieven en terugvouwende metselwerk vlakken.

In Lariks zitten 102 jongerenwoningen. Hiervan wordt het merendeel ‘friends-woningen’. De kamers zijn even groot. Samen delen bewoners een ruime woonkeuken. Ook zijn er zelfstandige 2-kamerwoningen voor jongeren. Deze zijn toegewezen aan jongeren met maatschappelijke beroepen in het onderwijs en in de zorg.

Met gemeenschappelijke voorzieningen, een horecaruimte aan het plein, een aantal bedrijfsruimtes én een parkeervoorziening geeft het gebouw ook veel terug aan de buurt. Lariks was eerder ook benoemd tot een van de tien opvallendste gebouwen in Amsterdam volgens het Parool.

Over de A.A.P.

De Amsterdamse Architectuurprijs (A.A.P.) wordt uitgereikd door Arcam. Zij selecteren een vakjury en een publieksjury. De twee jury’s reiken in De Duif op donderdag 25 april de AAP-award uit aan de architect en opdrachtgever van het beste project dat afgelopen jaar is opgeleverd binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam. Via Het Parool werden de genomineerden vorige week bekend gemaakt.

De vakjury bestaat uit Janna Bystrykh (architect, onderzoeker en hoofd architectuur aan de Academie van Bouwkunst), Bas van Dam (medeoprichter en mede-eigenaar van Being) en Saundra Williams (cultural changemaker & community specialist).

In de publieksjury zitten dit jaar Alessandro van Haag (docent burgerschap en masterstudent), Hans Mooren (fotograaf) en Eva Pajkrt (hoogleraar in de verloskunde).

Expositie

Op 28 maart opent er bij Arcam een expositie over de genomineerden van de Amsterdamse Architectuurprijs 2024. De tentoonstelling is te zien tot 30 juni.

Meer informatie via Arcam!