Lariks in de NRC

Een mooi einde van het jaar: ons project Lariks verscheen in de NRC. Het artikel ‘Een nieuw huis in een nieuwe buurt’ verscheen eind december 2023.

Een korte samenvatting van het artikel: “In het artikel vertelt Luna Scheffer over haar ervaring als nieuwe bewoner van het project in de Houthavens. Vier maanden stond ze op de wachtlijst. En ze hoorde bij de eerste lichting aan wie begin dit jaar een van de 85 semi-zelfstandigejongerenwoningen is toegewezen. Die deelt ze met twee andere jonge vrouwen, ook student.

Lariks, het naar zo’n Baltische houtsoort vernoemde appartementengebouw waar Luna en ruim tweehonderd andere jongeren wonen, is ook retro, maar het is een van een reeks gebouwen die variëren op de baksteenarchitectuur van de Amsterdamse School. Het is gebouwd in opdracht van Lieven de Key, een woningcorporatie die moderne sociale huurwoningen binnen de A10 bouwt. Mahonie is een tweede gebouw voor jongeren; Afzelia herbergt jonge gezinnen en vanaf 2025 kunnen een- en tweepersoonsgezinnen terecht in Meranti. Allemaal hout.

In Luna’s woning zijn ze met drie vrouwen, maar er zijn ook gemengde units. Ze kenden elkaar niet van tevoren, maar werden gematcht op grond van een vragenlijst. Bij hun eerste ontmoeting „klikte het meteen”, zegt Luna, waarna ze het contract tekenden. Als een van hen zou vertrekken, kunnen de andere twee een nieuwe bewoner kiezen, zij het uit een door de verhuurder geselecteerde groep. ‘Deelwonen’ is nodig om het woningtekort te bestrijden, maar wil dat goed gaan, dan is een vorm van gemeenschapsgevoel noodzakelijk, reden waarom Lieven de Key in elk gebouw een community builder heeft. De bewoners doen het ook zelf. Op de kop van het Revaleiland zijn houten vlonders waar bewoners het hele jaar door zwemmen.”

Lees hier het (betaalde) artikel via de NRC

Beeld: Rufus de Vries