Rozenprieel genomineerd!

Het Rozenprieel is genomineerd voor de Lieven de Key-penning! Deze prijs biedt ieder jaar Haarlemse bouwsels, stenen en architectonische hoogstandjes een podium. Afgelopen vrijdag bezocht de jury de 10 projecten.

Het Rozenprieel project in Haarlem heeft een levende gevel! De bijzondere, speciaal ontworpen baksteen zorgt voor extra groen in de buurt en geeft een sociale laag aan dit project. Samen met ontwerper Chris Kabel hebben we een nieuw gevelsteen bedacht die tot leven komt door inzet van de bewoners. Bewoners kunnen hier planten plaatsen en vergroenen zo samen de buurt. De groene gevel draagt bij aan de leefbaarheid van de wijk en verwijst naar de historische buitenplaats het Rozenprieel.

Ons ontwerp is ingepast in een bestaand bouwblok uit 1920 en huisvest twaalf nieuwe woningen. De woningen hebben een eigen voordeur aan de straat, waarvan ook de vier zolder appartementen een eigen opgang hebben. We ontwierpen weliswaar een nieuw gebouw, maar zien het als een zorgvuldige reparatie van de stad. Het ontwerp imiteert het oude gebouw echter niet, we vertalen de karakteristieken van de oude volksbuurt naar een hedendaags ontwerp.

Eerder werden de genomineerden in het Haarlems Dagblad aangekondigd. De feestelijke uitreiking van de Lieven de Key Penning en Lieven de Key Publieksprijs en de Lieven de Key Lezing door Marianne Loof vinden plaats op dinsdag 21 november vanaf 20.00 uur in de De Koepel, de winnaar van de Lieven de Key Penning 2022.

Stem op Rozenprieel via de website van Spraakmakend Haarlem! Ook kun je fysiek stemmen in het ABC Architectuurcentrum, waar je ook een kleine expoisitie over de genomineerde projecten vindt.

 

Artikel Haarlems Dagblad op 14 oktober 2023