Wonen in het Rozenprieel, Haarlem

Het Rozenprieel heeft een levende gevel! Ooit was het Rozenprieel in Haarlem een paradijselijke lusthof met kwekerijen, parken en weilanden. Door de sterke bevolkingsgroei in de 19e eeuw is op deze plek een dichtbebouwde stadswijk verrezen, met veel steen en weinig groen.

Ons ontwerp is ingepast in een bestaand bouwblok uit 1920 en huisvest twaalf nieuwe woningen. De woningen hebben een eigen voordeur aan de straat, waarvan ook de vier zolder appartementen een eigen opgang hebben. We ontwierpen weliswaar een nieuw gebouw, maar zien het als een zorgvuldige reparatie van de stad. Het ontwerp imiteert het oude gebouw echter niet, we vertalen de karakteristieken naar een hedendaags ontwerp.

De doorlopende banden, de sluitstenen en de daklijst zijn een soort stippellijnen in de gevel samen met de witte stenen. De gestipte gevel vertelt een verhaal over het ambacht. Speciaal voor de plek ontworpen en gemaakt keramiek, vervangt het ambachtelijke houtwerk. Voor de gevels hebben we gekozen voor een roodbruine wasserstrich-steen, Mingo Falls van den Daas uit Azewijn, Wienerberger. Deze steen past goed in de atmosfeer van de 19e eeuwse architectuur, maar is ook eigentijds. De perfecte steen voor een project dat ingepast moet worden in bestaande bouw dus!

Het Rozenprieel heeft een levende gevel, dankzij de bijzondere gevelsteen van Chris Kabel. Om de bewoners te inspireren om de wijk haar groene glorie terug te geven is de Binderklinker ontwikkeld. De steen heeft een uitstekend deel met een gat waardoor een staaldraad gespannen wordt die klimplanten omhoog helpt. Zo vergroenen bewoners samen hun eigen gebouw en de buurt.

 

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Marc Reniers en Machiel Spaan
Omschrijving
12 woningen, sociale huur
Locatie
Haarlem
Aannemer
Era Contour
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Opgeleverd in 2021
Fotografie
Luuk Kramer
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Bouwgericht
> Download de projectdocumentatie van Rozenprieel > Interview met Ymere en Chris Kabel (2021)