Senang bij Bouw Woon Leef

Bouw Woon Leef kwam op bezoek in de Indische Buurt in Amsterdam. Ze spraken met buurtbewoners over wat zij vinden van ons ontwerp voor Senang. Ook hielden ze een interview met Marc Reniers.

Nieuwe toevoeging aan de wijk

De Indische buurt in Amsterdam is al jaren onderwerp van stapsgewijze vernieuwing. De wijk, met zijn charmante maar verouderde panden, kampt met problemen door slechte funderingen en achterstallig onderhoud. Het gevolg? Veel gebouwen zijn gesloopt en vervangen door nieuwe constructies. Een van deze recente toevoegingen aan de buurt is Senang.

Bouw Woon Leef ging de wijk in en sprak met Marc over het ontwerp. “De funderingen in deze buurt zijn al sinds de bouw problematisch,” legt hij uit. “Het was een kwestie van tijd voordat er ingrijpende maatregelen nodig waren.” Dat leidde uiteindelijk tot de sloop van diverse panden, een proces dat niet alleen technisch uitdagend is, maar ook veel vraagt op sociaal vlak. “Je hebt bewoners die vaak al jaren in deze panden wonen, en die moet je met zorg benaderen. Daarnaast zijn er de omwonenden, die hun mening over de nieuwbouw niet onder stoelen of banken steken. Het is onze taak om een project te creëren dat niet alleen architectonisch aansluit bij de buurt, maar ook sociaal draagvlak heeft.”

Bijzondere details

Het Senang gebouw is ontworpen met respect voor de bestaande architectuur van de Indische buurt. Het doel was om een pand te creëren dat in eerste instantie niet meteen in het oog springt, maar bij nader inzien opvalt door zijn subtiele details. “Als je voor het eerst langsloopt, lijkt het misschien een gewoon gebouw. Maar het is juist de tweede of derde keer dat je het passeert, dat je begint op te merken hoe bijzonder het eigenlijk is. De textuur van de gevel, de lichtinval, de manier waarop het gebouw speelt met zijn omgeving.”

Reacties uit de buurt

De reacties van de buurtbewoners zijn gemengd. Sommige Amsterdammers zijn blij met de vernieuwing en de frisse uitstraling van de wijk, terwijl anderen met nostalgie terugkijken naar de oorspronkelijke bebouwing. Bekijk hier het item van Bouw Woon Leef van AT5.