Architectuurwandeling

Afgelopen zondag organiseerden we samen met Arcam een architectuurwandeling door de Indische Buurt. Twee enthousiaste groepen kwamen bij ons kantoor langs. Onder het genot van een warm kopje thee of koffie vertelt Machiel Spaan over de geschiedenis van de buurt. “De straten hier zijn eigenlijk bedacht door boeren. De stad eindigde 100 jaar geleden in Amsterdam Oost. Daar was toen alleen nog maar polder. Totdat de stad ging verkavelen. Dat deden ze op basis van de sloten in de polders. Die sloten werden drooggelegd en vormen nu de basis van het stratenpatroon.”

Daarna nemen Marc Reniers en Machiel Spaan de deelnemers mee naar buiten. We lopen, via de besloten binnenplaats van de Smaragd, een rondje om het gebouw. Na uitleg over het prijswinnende project, wandelen we naar het Soendablok. Onderweg krijgen deelnemers uitleg over de verschillende stijlen architectuur en opvallende projecten.

Eenmaal aangekomen bij het Soendablok zien deelnemers dat dit blok een stadsreperatie is. Het is een hedendaagse interpretatie van het oudere ‘broertje’ – een groot woonblok – ernaast.

We lopen via Javaplein door naar het nieuwste project uit de buurt: Senang. Deelnemers krijgen een uniek kijkje binnen. Via de versierde trappenhuizen en verlichte galerijen lopen we door het gebouw heen. Een bijzonder gezicht wanneer het donker wordt.

We kregen veel enthousiaste reacties na de architectuurwandeling. Deelnemers waren positief verrast met de kwaliteit van de sociale woningbouw projecten. De wandeling werd georganiseerd in het kader van de transformatie van de Indische Buurt. Die, met de oplevering van Senang, na twintig jaar officieel voltooid is.

Smaragd
Soendablok
Senang