De Smaragd, Indische Buurt, Amsterdam

Nieuwe Amsterdamse School aan de Insulindeweg. Een prijswinnend gebouw voor Amsterdam Oost. Maak kennis met de Smaragd! Het gebouw dat de Indische Buurt heeft getransformeerd. In totaal zijn er 102 (sociale huur)woningen, horecaruimten, kantoorruimten en een parkeergarage ontworpen door M3H.

Het gebouw ligt op een architectuurhistorisch zeer interessante plek. Op een plek van overgang van de 19e-eeuwse bebouwing naar de gordel ’20-’40. De gevels van het nieuwe gebouw regeren op deze overgang. De sculpturaliteit van het gebouw wordt versterkt door de verhoogde kop aan het spoor, met een groot overstek en door de afgeronde hoeken. Het volume op de kop vormt, samen met de bebouwing aan de overkant, een soort poort naar de Indische Buurt.

De Smaragd heeft de Zuiderkerkprijs in 2016 gewonnen. Nieuwe Amsterdamse School aan de Insulindeweg. Dat ziet ook de vakjury, maar volgens hen is er niet overdreven gerefereerd aan de bouwstijl van de Amsterdamse School. “Het gebouw voelt rijk aan door de vele details en slimme materiaalcombinaties, van bijvoorbeeld baksteen en betonplaat, die samen een harmonisch geheel vormen. Het optimistisch lichtgekleurde gebouw is een visitekaartje voor de buurt wanneer je onder het spoorviaduct uitkomt.”

Sinds 2016 zitten wij ook met ons kantoor in de Smaragd. De Smaragd is onderdeel van de twintigjaar durende transformatie van de Indische Buurt. We zien ons werk als een zorgvuldige stadsreparatie, waarbij we veel aandacht besteden aan de geschiedenis en identiteit van de omgeving.

Verouderde gebouwen worden vervangen voor nieuwbouw. De nieuwe woonblokken hebben nog steeds veel sociale huurwoningen. Daardoor konden veel bewoners van de gesloopte gebouwen verhuizen naar een van de nieuwbouwprojecten. Zo wonen bijvoorbeeld bewoners uit het oude Soendablok nu in de Smaragd. Best bijzonder, want vaak worden getransformeerde buurten zo ingericht dat ze onbetaalbaar worden voor de oude bewoners. Hierdoor moeten bewoners noodgedwongen naar een andere plek verhuizen.

insulinde-web-22

insulinde-web-11A

insulinde-web-27

insulinde-web-26

insulinde-web-18

insulinde-web-25

insulinde-web-24

insulinde-web-29

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jasper ten Bosch, Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan, Jasper Smits
Omschrijving
102 woningen (waarvan 30 sociale huur- en 22 vrije sector huur- en 50 koopwoningen), horeca, bedrijfsruimten, en een parkeergarage
Locatie
Insulindeweg, Amsterdam
Aannemer
Coen Hagedoorn Bouw
Opdrachtgever
De Alliantie Ontwikkeling
Status
Gerealiseerd 2016
Fotografie
Allard van der Hoek
Functie
Werken, Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Buurt, Gebouw
Proces
Integraal
> Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties > Volg de bouw op de bouwblog