Het Soendablok, Indische Buurt, Amsterdam

Het Soendablok: sociale huurwoningen in een groen gebouw. Het Soendablok vervangt een van twee vroeg 20-eeuwse bouwblokken aan de Soendastraat in de Amsterdamse Indische Buurt. In opdracht van de Alliantie hebben we hier 130 sociale huurwoningen en een parkeergarage ontworpen.

Het meer dan honderd meter lange blok heeft vier hoofdentrees, twee aan de Soendastraat en twee aan de Molukkenstraat. Deze ingangen verdelen het blok in drie delen. De architectuur van het Soendablok is een hedendaagse vertaling van de gebouwontwerpen uit de directe omgeving. Het ontwerp is geïnspireerd op het naastgelegen tweelingblok. Het metselwerk bestaat uit horizontale en verticale verbanden. Wie het gebouw bekijkt, ziet de galerijen die van buiten naar binnen meanderen. Hierdoor ontstaat een wisselend gevelbeeld.

Op plaatsen waar je het gebouw benaderd en aan kan raken, zoals bij de individuele voordeuren en hoofdentrees is extra aandacht besteed aan de details en de gebruikte materialen.

Het Soendablok geeft de bewoners van de sociale huurwoningen een groen gebouw. Er zitten allerlei features in het gebouw. Bewoners van de stadswoningen hebben een tuintje dat grenst aan de collectieve tuin van bijna honderd meter lang.

Het blok heeft nog meer groene features. Zichtbaar zoals de speciaal ontworpen balkonhekken waarop bewoners bloembakken kunnen plaatsen. Maar ook onzichtbaar; het dak ligt bijvoorbeeld vol met zonnepanelen. Iedere woning heeft een aantal eigen zonnepanelen. De panelen zorgen ook voor licht in de trappenhuizen en voor stroom in de parkeerkelder voor de elektrische laadpalen.

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
130 Sociale huurwoningen en een parkeergarage
Locatie
Molukkenstraat 18- 51, Soendastraat 1-35, Madurastraat 121-123, Billitonstraat 6-8, Amsterdam
Aannemer
Coen Hagendoorn Bouw
Opdrachtgever
De Alliantie Ontwikkeling B.V.
Status
Opgeleverd in 2021
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie Soendablok