Bericht 008 maart 2015 De Smaragd

‘Op kantoor’

Het is een mooie dag vandaag, fris en helder, goed fotoweer met veel detaillering in de foto’s. Ik begin vandaag op de eerste verdieping in de bouwkeet op ‘het kantoor’ van hoofduitvoerder Kees Bakker. Alles strak aan de kant, het bureau keurig geordend en de verschillende papieren bijna als een plattegrond op de tafel neergelegd. Hier wordt niets aan het toeval over gelaten.

bouwblog-rogier-web-08-2

Ik fotografeer en raak aan de praat met Kees. “Vanaf mijn 17e zit ik in de bouw, ik heb er nooit een hekel aan gehad! In die tijd ging ik liever werken dan studeren. Ik heb een opleiding als timmerman en dat ben ik ongeveer 25 jaar geweest. Nu ben ik ongeveer 15 jaar uitvoerder. Ik doe allerlei cursussen om gecertificeerd te blijven, zoals bijvoorbeeld de BAV (asbest) en de VCA (veiligheid) en niet te vergeten de EHBO die je een aantal avonden per jaar moet volgen. We doen hier alles op kantoor, spullen bestellen, beton, ijzer, hoeveelheden berekenen en bestellen, zorgen dat het er op tijd is en natuurlijk het coördineren van mensen het overbrengen van wie wat gaat doen. Maar het belangrijkste is misschien wel het improviseren en het flexibel kunnen zijn: Bepaalde dingen moeten 10 dagen van te voren gepland worden, dat is lastig want in die 10 dagen gebeuren er dingen die je meestal niet gepland hebt en dan moet je schakelen en improviseren om de puzzel kloppend te houden. Je kunt allerlei zaken logistiek goed afspreken, er lopen zo’n 30 man rond, maar als een chauffeur drie uur in de file staat dan moet je dat oplossen want andere mensen wachten op de levering van de chauffeur.

bouwblog-rogier-web-08-1

Ik vergelijk het kantoor wel eens met de verkeerstoren van Schiphol. Coördineren, coachen en beslissingen nemen, het wordt ook wel eens het crisiscentrum genoemd, zegt Kees Lachend. Ik ben zo’n 65 a 70 uur per week aan het werk. Ik kom iedere ochtend uit Oldebroek (bij Zwolle) om 5 uur ga ik rijden, 6 uur ben ik hier en s’avonds om ongeveer 6 uur half 7 ben ik weer thuis. In mijn vrije tijd in het weekend fiets ik veel, zo’n kilometer of 60 a 70 ter ontspanning, heerlijk over de Veluwe. Ik heb ook een moestuin gehad, maar daar ben ik mee gestopt. Als de aardappels eenmaal goed waren was ik altijd op vakantie en dan at een ander ze op   ;-)

bouwblog-rogier-web-08-6