Tram om woonblok Diemen

De tram vanuit Amsterdam rijdt om dit nieuwe woonblok in Diemen heen. Dat heeft veel invloed gehad op het ontwerp van het blok…

In de Sniep wordt druk gebouwd aan de twee woningbouwblokken die we ontworpen hebben voor de Alliantie, ASR en Did Vastgoed. Vanuit tram 19, die iedere tien minuten een rondje maakt om het bouwterrein, is de goed georganiseerde bouwplaats van Bot Bouw te bewonderen. Over ruim een jaar rijdt de tram tussen de twee gebouwen door in een groen oase. De nieuwe bewoners stappen dan direct vanuit hun woning op de tram en staan in twintig minuten op de Dam.

Dat de tram om het gebouw heen rijdt, heeft dus effect gehad op het ontwerp. Op de hoeken is bijvoorbeeld de zwaarste geluidsbelasting, daar rijdt de tram de bocht om. Dus daar kwamen geen woningen maar fietsenstallingen. De fietsenstallingen op de hoek hebben extra dik glas gekregen zodat er binnen geen geluidsoverlast is. De balkons van de appartementen erboven hebben dichte borstwering in verband met het geluid van de tram.