Woonblokken M&T, Plantage De Sniep, Diemen

Twee nieuwe woonblokken met meer dan 200 woningen in Diemen! Het Sniepkwartier vormt het sluitstuk van de nieuwbouwwijk Plantage De Sniep. Wij hebben hier de woonblokken blok M en T ontworpen.

De woningen variëren in oppervlakte van 50 tot 115 m². Dat levert diverse woningplattegronden op, zoals te zien in de projectdocumentatie. De twee hoekwoningen hebben een dubbelbestemming, wat de komst van een medische praktijkruimte of andere maatschappelijke invulling mogelijk maakt. Alle woningen beschikken over een buitenruimte en de bewoners kunnen daarnaast gebruik maken van de gemeenschappelijke binnentuinen.

De gevels zijn in een interactief proces ontworpen door de architecten Wouter Kroeze en Sebastiaan van Heusden (M3H) met Milad Pallesh, Ard Hoksbergen en Ivar van der Zwan (Workshop Architecten) onder begeleiding van Machiel Spaan van M3H. Twee mooie gemêleerde bouwblokken die zowel samenhang als diversiteit uitstralen, zijn het resultaat. Ieder gebouwdeel heeft een eigen identiteit, maar sluit ook aan op de al aanwezige bebouwing en de landschappelijke en stedenbouwkundige lijnen.

Bewoners maken gebruik van een collectieve binnentuin, een verstilde groene ruimte voor iedereen. Onder de gemeenschappelijke tuin is plaats voor auto’s, zodat deze verstopt opgesteld staan. De gemeenschappelijke fietsenstallingen van de bewoners van de twee gebouwen zijn op meerdere hoeken direct aan de straten geplaatst achter een gevel met veel glas. Dit zorgt voor zichtbaarheid die het gebruiken van de fiets stimuleert en gemakkelijk maakt. Er is in het ontwerp ook aandacht besteed om bewoners te stimuleren om zich te vervoeren met het OV. Zo rijdt de tram (richting Amsterdam) om blok T heen.

Dat de tram om het gebouw heen rijdt, heeft effect gehad op het ontwerp. Op de hoeken is bijvoorbeeld de zwaarste geluidsbelasting, daar rijdt de tram de bocht om. Dus daar kwamen geen woningen maar fietsenstallingen. De fietsenstallingen op de hoek hebben extra dik glas gekregen zodat er binnen geen geluidsoverlast is. De balkons van de appartementen erboven hebben dichte borstwering in verband met het geluid van de tram.

We hebben het ontwerp zo gemaakt dat er eigenlijk drie onderdelen in de blokken zitten: de hoogbouw, de tussenstukken en de hoekblokken. Dat werd ook gevraagd vanuit het stedenbouwkundig plan voor de nieuwe woonwijk. Je herkent de hoekblokken aan het groene ‘petje’. Om een onderscheid te maken tussen de delen hebben we gekozen voor verschillende kleuren voegen. Door de lichte en donkere voegen krijg je hele elegante verschillen in de gevels.

De twee nieuwe woonblokken in Diemen zijn gasloos en duurzaam ingericht. Warmte in de woningen wordt opgewekt via stille warmtepompen op het dak. Iedere huurwoning ontvangt elektriciteit vanuit drie zonnepanelen. Daarnaast zijn de woningen goed geïsoleerd en hebben deze een A++ energie-label.

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Sebastiaan van Heusden, Wouter Kroeze, Machiel Spaan, Menno Ubink ism Workshop Architecten, Ard Hoksbergen, Milad Pallesh, Ivar van der Zwan
Omschrijving
208 (sociale) huurwoningen: 110 in blok T, 98 in blok M
Locatie
Diemen de Sniep, bouwblokken M&T
Aannemer
Bot Bouw
Opdrachtgever
DID Vastgoed, Bot Bouw, de Alliantie, ASR
Status
Opgeleverd in 2022
Fotografie
Allard van den Hoek
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Update
Schaal
Bouwblok, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie blok M&T Diemen