Eetbaar – Prijsvraag Woensel West, Eindhoven

Eetbaar, prijsvraag Woensel West Eindhoven, is een ontwerp voor een buurtkeuken met eigen kas bovenop het dak. Er wordt eten opgediend dat ter plaatse is geproduceerd en wat je kunt zien groeien in de kas. Het eten van lokaal geteeld hoogwaardig en smaakvol voedsel is een duurzaam alternatief voor het grootschalig importeren van voedsel uit anonieme en verre landen.

Eetbaar verkleint foodmiles tot enkele meters! Eetbaar heeft ook een sociale functie voor de buurt. Er worden kookcursussen gegeven voor en door de buurt en er zijn in de keuken en de kas werkervaringsplaatsen voor jongeren uit de buurt. Het lokaal en gezamenlijk verbouwen van voedsel zorgt voor gemeenschappelijkheid, binding en sociale interactie binnen de buurt. SPIN farmers (Small Plot Intensive Farming) en buurtbewoners kunnen groenten in de eigen tuin verbouwen en leveren aan de keuken.

In Eetbaar, de buurtkeuken met eigen kas, wisselen bezoekers kennis en ervaring uit. Eén dag in de week is er een kleine lokale voedselmarkt. In de kas worden groeten en vis gekweekt met het zogenaamde aquaponics systeem (aquaculture en hydroponics). Met dit systeem worden de afvalstoffen van visteelt gebruikt voor bemesting van de planten. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van ruimte en daglicht. De kas is overdag open en transparant. In de avond dient het als lantaarn voor de buurt. Het gebouw nodigt uit tot bezoek en gebruik.

eetbaar-web-3eetbaar-web-4eetbaar-web-5

Ontwerpteam
Tobias Bader, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
Ontwerp voor een straathoek in de Edissonstraat in de volksbuurt Woensel West in Eindhoven
Locatie
Woensel West in Eindhoven
Opdrachtgever
Trudo, Architectuur Lokaal
Status
Prijsvraagontwerp
Functie
Publiek, Werken
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw, Interieur
Proces
Initiërend
> Download de projectdocumentatie van Woensel West Eetbaar