Houten boshuisjes, Schuttersbosch, Eindhoven

Een transformatie van 250 boshuisjes in Schuttersbosch, Eindhoven. Aan de de bos- en heiderijke zuidrand van de stad, bouwde Philips in 1953 meer de eenlaagse woningen. Deze houten systeemwoningen werden bewoond door starters en gezinnen. Kinderen speelden buiten en er was een goed buurtleven. Nu, ruim 60 jaar later, staat een deel van de woningen er nog steeds, maar lijken ze afgedaan.

Niets is minder waar! We maken een ontwerp voor de houten woningen. Een transformatie van 250 boshuisjes in Schuttersbosch Eindhoven, geeft de bestaande woningen een nieuw leven. Het ontwerp doet recht aan de lommerrijke plek en geeft aandacht aan dit cultureel erfgoed. Door een duurzame restauratie van Schuttersbosch maken we de boshuisjes opnieuw geschikt voor starters en gezinnen. De nieuwe bewoners krijgen een uitgekiend pakket van mogelijke uitbreidingen. Een geheel nieuwe woning op een vrij liggend kavel kan natuurlijk ook.

Negen woningen worden er vanuit een CPO uitgevoerd. In het lommerrijke Schuttersbosch ontwikkelen de Nieuwe Belgen woningen die mooi aansluiten bij de al bestaande “Belgische woningen” in de buurt. Met een volledig houten constructie en gevel, natuurlijke isolatie en houten inbouw zijn de woningen voor meer dan 80% biobased. Nu de bomen hun eerste bladeren krijgen, nestelen de huizen zich als vanzelfsprekend in het boslandschap.

Dit initiatief is een gezamenlijk project van M3H Architecten en Bureau Jochem Heijmans. Robert Wiering maakte een korte documentaire van het project: Nieuw leven in Schuttersbosch.

 

 

 

Ontwerpteam
Ashkan Hashemkhani, Machiel Spaan, Bureau Jochem Heijmans
Omschrijving
Woningbouw
Locatie
Schuttersbos , Eindhoven
Aannemer
Borrenbergs Bouwbedrijf
Opdrachtgever
CPO De Nieuwe Belg
Status
Voltooid
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Renovatie, Transformatie
Schaal
Buurt, Gebouw, Interieur
Proces
Initiërend
> bekijk hier de documentaire: 'Nieuw leven in Schuttersbosch'