Entreegebouwen Parkeergarage Ravel, Zuidas, Amsterdam

Drie robuuste bakstenen entreegebouwen in Amsterdam Zuid. In opdracht van Flow Real Estate hebben we de parkeergarages op het sportpark ‘Goed Genoeg’ Zuidas ontworpen. Het ontwerp is een knipoog naar de Amsterdamse School.

Het ontwerp bestaat uit een familie van elementen: gebouwen, hekwerken, kademuren. Baksteen is het uitgangspunt voor het gehele ontwerp. Er is gekozen voor een bruine wasserstrichsteen met blauwe accenten, in combinatie met een zwarte straatsteen die als metselsteen is verwerkt. De parkeergarage ligt onder het nieuwe kunstgrasveld. Zo wordt de ruimte optimaal benut. De parkeergarage biedt plek aan 356 parkeerplekken.

De entreegebouwen voor de garage verbinden de ondergrondse en bovengrondse wereld. In de drie gebouwen zijn de toegangen vanuit het sportpark en de Zuidas geïntegreerd, alsmede de omheining van het sportpark en de installaties zoals ventilatiekanalen en elektra voorzieningen.

De gebouwen bestaan uit een aantal onderdelen. De onderdelen zijn in samenhang ontworpen. De horizontale geleding van de gebouwen sluit aan bij de hoogtelijnen van het water, het maaiveld, de kademuur en de hekwerken. Het daklicht verlicht het interieur en brengt het licht tot in de kelder. Plint, kolom, deur, hekwerk, dakrand en daklicht vormen samen een bouwwerk dat refereert naar de Amsterdamse School. Het zijn robuuste gebouwen die in al hun eenvoud tot de verbeelding spreken.

De hekwerken zijn gemaakt van stalen striphekken met een gekante doorsnede. De lage en hoge hekwerken zijn familie van elkaar. De stalen hekken worden afgewisseld met stenen penanten. Deze hebben dezelfde afmetingen als de penanten van de entreegebouwen.

De drie robuuste bakstenen entreegebouwen in Amsterdam Zuid zijn ontworpen in samenspraak met de ontwerpers van het sportpark. We maakten hier het integrale ontwerp voor de hekwerken, de entreebrug, het kassagebouw en de entreegebouwen van de parkeergarage.

situatie 2

ZO_poort_Nacht 5

Ontwerpteam
Sebastiaan van Heusden, Machiel Spaan, Marc Reniers. In samenwerking met Katinka Pricken en Martijn de Wit, Bureau Zuidas, gemeente Amsterdam
Omschrijving
Entreegebouwen en hekwerken
Locatie
Sportpark Goed Genoeg van AFC op de Zuidas in Amsterdam
Aannemer
K_Dekker Bouw en Infra, Warmenhuizen
Opdrachtgever
Flow Real Estate B.V. namens Castor (Parking) BV voor de garage Gemeente Amsterdam voor de hekwerken en inpassing in het sportpark.
Status
Opgeleverd
Fotografie
Luuk Kramer
Functie
Utilitair
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Bouwgericht