Lamel woningen, Borneo Sporenburg, Amsterdam

Ons ontwerp voor lamel woningen op Borneo Sporenburg. Er komen hier 35 sociale huurwoningen in hoge dichtheid, in het voormalig havengebied. We hebben zeven lamellen op 29 meter diepe kavels ontworpen. Elk kavel heeft meerdere woningen.

Wanneer je voor het woonblok staat, valt het direct op dat de bakstenen gevel een geheel vormt met de kavel ernaast. Door de vereiste dichtheid en de radicale open-dicht verkaveling ontstaat een configuratie van vijf woningen per bebouwde lamel. De lamel erna is leeg gelaten. Door de maximale leegte hebben de woningen optimaal contact met de buitenruimte. Het straatbeeld wordt verrijkt door de tuinen die zich in de lege ruimte bevinden.

Privacy, lichttoetreding, uitzicht en inkijk worden gereguleerd door een filter van houten louvres. Bewoners kunnen deze open en dicht zetten. Zo ontstaat er een levendige straatwand met een dynamische expressie en een bijzondere lichtinval. De lamellen dragen bij aan de kwaliteit van de woningen.

Elke woning heeft een langgerekte woningplattegrond. De woningen zijn grond ontsloten met een eigen entree aan de straat. De riante privé buitenruimte is onderdeel van de woning. De woningen zijn georiënteerd op deze buitenruimten (tuin, patio of dakterras) en ontlenen hun identiteit hieraan.

Ons ontwerp past in het stedenbouwkundig plan van West 8 voor Borneo-Sporenburg. Het plan schreef een woonwijk in laagbouw voor van hooguit drie woonlagen. De straten zijn smal en het gaat hoofdzakelijk om eengezinswoningen in smalle en diepe kavels. De bouwblokken hebben geen open binnenruimtes met tuinen op de begane grond, maar staan rug-aan-rug tegen elkaar. Het streven was het ontwikkelen van woningen met een zeer hoge dichtheid, namelijk 100 woningen per hectare.

Eigenlijk is Borneo Sporenburg ouder dan alle nieuwe wijken uit de vorige eeuw. In feite is het ook geen uitbreidingswijk, maar een transformatiegebied, zo is te lezen in ons Cahier – het Gewortelde gebouw.

borneo-sporenburg-web-2

borneo-sporenburg-web-3A borneo-sporenburg-web-5

borneo-sporenburg-web-4

Ontwerpteam
Hans Hammink, Marco Henssen, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
35 huurwoningen
Locatie
Borneo Sporenburg, Amsterdam
Aannemer
V.O.F. De Realisatie te Amsterdam
Opdrachtgever
Ontwikkelingsmaatschappij New Deal bv
Status
Opgeleverd in 1998
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie Borneo Sporenburg, Amsterdam > Lees meer over stadsvernieuwing in ons Cahiers Dossier