M3H Architecten IJburg Amsterdam Woningbouw Baksteen Marc Reniers, Machiel Spaan, Koosjan van der Velden, Michel Woud

Blok 56, IJburg Haveneiland, Amsterdam

Een duurzaam en flexibel woongebouw op IJburg. We hebben een ontwerp gemaakt voor het gebouw op Haveneiland Oost, IJburg te Amsterdam, in opdracht van Stadgenoot & Kristal Ontwikkeling. In totaal komen er met 72 huurwoningen en 2 bedrijfsruimten. Het gros wordt sociale huur, er komen namelijk 57 sociale en 17 vrije sector huurwoningen.

Het blok 56 op IJburg staat in het verlengde van de bouwblokken langs IJburglaan en aan het nieuwe Theo van Goghpark. Deze stedenbouwkundige positie hebben we goed benut. Wanneer je dichterbij komt, ontvouwen langzaam de verschillende schaalniveaus van het ontwerp. Het gebouw is van veraf en dichterbij interessant om te zien.

Vanuit de IJburglaan toont het blok zich als een massieve bakstenen sculptuur met een verspringende hoogtes. Waarbij het beeld door de vooruitstekende penanten abstract blijft. Het blok bestaat uit vier bouwdelen. Dichterbij komend valt de klassieke geleding van het blok op, namelijk de lijst van metselwerk boven de penanten, een plint en de gedetailleerde entrees.

De vlak gedetailleerde glazen entrees vormen een groot contrast met het ‘geribbelde’ gevelmetselwerk. Door de ‘baksteen-ribbels’ in vier verschillende metselwerkverbanden ontstaat er diepte in de gevel. De verbanden in okerkleurige baksteen geven, samen met de goudgeel geanodiseerde aluminium kozijnen, het gebouw een gewichtige uitstraling. Het reliëf op de gevel geeft een mooie schaduwwerking.

Het heldere casco heeft, door de grote sparingen in de betonwanden, veel indelingsmogelijkheden. Zo is het mogelijk om met een beperkt bouwbudget een duurzaam en flexibel woongebouw op IJburg te realiseren. Dat levert ook interessante woningplattegronden op. Ook in de toekomst kunnen alle huurwoningen aangepast worden aan nieuwe eisen en wensen van bewoners.

Ons ontwerp werd genomineerd voor de Zuiderkerkprijs 2009, een prijs voor het beste opgeleverde woningbouwproject van Amsterdam. Het werd uitgelicht doordat het vrijwel volledig uit sociale woningbouw bestaat, wat de vakjury toen beschouwde als een zeldzaamheid.

ijburg-blok-56-web-2

ijburg-blok-56-web-3

ijburg-blok-56-web-4

ijburg-blok-56-web-5

 

Ontwerpteam
Marc Reniers, Machiel Spaan, Koosjan van der Velden, Michel Woud
Omschrijving
72 sociale huurwoningen en 2 bedrijfsruimten
Locatie
IJburg Haveneiland, Amsterdam
Aannemer
BAM woningbouw Amsterdam
Opdrachtgever
Stadgenoot & Kristal Ontwikkeling
Status
Opgeleverd in 2009
Functie
Werken, Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie IJburg Haveneiland, blok 56, Amsterdam