Langs de Lijn, Zeeburgereiland, Amsterdam

Van veraf of dichtbij: Langs de Lijn speelt in op passanten. We ontwerpen in opdracht van de Alliantie een 130 meter lang gebouw. In totaal komen er 107 nieuwe sociale huurwoningen op Zeeburgereiland.

Het gebouw maakt deel uit van een in totaal 800 meter lange straatwand langs de IJburglaan. De laan heeft een breed profiel met verschillende verkeerswegen als autowegen, trambanen, fiets- en wandelpaden. Vanaf elke afstand, snelheid en hoek waaronder je het gebouw benaderd heeft het een andere uitstraling.

Het project, blok 29bc, is een van de laatste projecten van de Alliantie op Zeeburgereiland. Op de grote schaal (vanuit de auto of tram) zijn drie bouwdelen te onderscheiden, deze worden opgedeeld door twee hoofdentrees en trappenhuizen. Per bouwdeel verschillen bijvoorbeeld de balkons, de gevelopeningen en het metselwerk op een subtiele manier.

Wanneer je het gebouw te voet benadert springen de entrees in het oog. De uitstekende glazen ‘vitrines’ op de eerste verdieping verbijzonderen de entrees. Een afwisselend patroon van stalen hekwerken, gemetselde borstweringen en voorzieningen voor klimplanten verlevendigt verder de gevel. Ook op het kleinste schaalniveau hebben we veel aandacht besteed aan detail. Dat is te zien aan bijvoorbeeld de elementen van sierbeton met brievenbussen, huisnummers en deurbellen.

We hebben verschillende woningplattegronden gemaakt voor het project. Op de begane grond bevinden zich een rolstoelwoning en een 5-kamerwoning. De andere 105 woningen hebben 2 tot 4 kamers. Alle woningen hebben een balkon of een terrasstrook voor en achter.

Ons ontwerp voor Langs de Lijn speelt in op passanten. Je kan namelijk ook dwars door het gebouw heen lopen door twee poorten. De twee poorten hebben allebei een eigen karakter met geplooide metselwerk wanden en bijzondere verlichting. Achter het gebouw vind je de fietsenstalling voor bewoners. De achtergevel wordt begroeid met klimplanten.

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Brigitte Kwa, Marc Reniers, Machiel Spaan, Menno Ubink
Omschrijving
Nieuwbouw 102 sociale huurwoningen
Locatie
IJburglaan Zeeburgereiland, Amsterdam
Aannemer
Slokker
Opdrachtgever
Alliantie Ontwikkeling
Status
Opgeleverd in 2019
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie Langs de Lijn