Inrichting hof en pergola, de Nieuwezijds, Muiden

We ontwerpen een groen hof, een ontmoetingsplek met speeltuin en pergola als onderdeel van de Nieuwezijds in Muiden. Het terrein van de voormalige kruitfabriek KNSF wordt getransformeerd tot een woongebied met in totaal 1300 woningen. De bestaande watergangen en het groenstructruur worden gebruikt om het gebied in te delen volgens het stedenbouwkundige plan van LA4sale. Elk gebied krijgt een eigen karakter.

We hebben de hof een halve verdieping (1,6 meter) opgetild boven maaiveld, daaronder ligt een half verdiepte parkeergarage. De gedeelde hof wordt groen ingericht met plantenbakken met diverse grassen, kruiden en vaste planten. Zoals struiken, heesters en meerstammige bomen. De corten stalen plantenbakken hebben houten zitranden met geïntegreerde verlichting. De privé terrassen van de woningen hebben een andere bestrating en zijn afgescheiden door hagen in plantenbakken. De gevels aan de hof hebben een framework met stalen lamellen die worden begroeid met een mix van verschillende soorten klimplanten.

Aan de noordzijde aan de hof ligt een semi openbaar pleintje met een brede trap, deze is ook te gebruiken als tribune en speelobject. Boven de inrit van de parkeergarage staat de pergola, die door middel van klimplanten wordt begroeid. De hof kan ‘s avonds worden afgesloten door middel van door M3H ontworpen geperforeerde hekwerken met bloemen en plantenmotieven.

De omliggende gebouwen zijn naar ontwerp van M3H en Hoogeveen architecten. De hof en de pergola zijn onderdeel van het project de Nieuwezijds.

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Quita Schabracq, Machiel Spaan, Menno Ubink
Omschrijving
Inrichting hof en semi openbaar speelpleintje met pergola en hekwerken
Locatie
KNSF Krijgsman Muiden
Aannemer
Dura Vermeer, onderaannemer groenvoorzieningen: Van Der Tol
Opdrachtgever
KNSF Krijgsman
Status
Opgeleverd in 2022
Fotografie
Luuk Kramer
Functie
Publiek, Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Buurt, Ensemble
Proces
Bouwgericht
> Download de projectdocumentatie van Nieuwezijds