Grachtenpanden, de Krijgsman, Muiden

Grachtenhuizen met een houten look: in de nieuwe woonwijk in Muiden staan nu bijzondere woningen aan het water. Het terrein van de voormalige kruitfabriek KNSF aan de westkant van Muiden wordt getransformeerd tot een woongebied met 1300 woningen. In het landschappelijke plan van LA4sale zijn de bestaande watergangen en groenstructuur zo veel mogelijk gehandhaafd en gebruikt om het gebied onder te verdelen in deelgebieden met ieder een eigen karakter. M3H heeft twee grachtenpanden ontworpen in het nieuwe vestingsstadje.

Op het voormalige kruitfabrieksterrein in Muiden wordt een bijzonder en uniek nieuw woongebied gerealiseerd: De Krijgsman Muiden. De Krijgsman Muiden is omgeven door groen en water, zoals het IJmeer en het oude Kruitbos. De door werkzaamheden aangetaste natuur wordt herplant en hersteld. Wij ontwerpen hier een reeks van archetypische huizen, zoals grachtenpanden, pakhuisjes, dijkvilla’s en vestinghuizen. Elk huis heeft een herkenbare kapvorm met karakteristieke details en gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, staal en baksteen.

De grachtenpanden bestaan uit meerdere woningen. Het pand aan de westzijde van de Waadse Poldergracht bestaat uit drie individuele huizen die samen een drieling vormen. Het ontwerp is geïnspireerd op industriële houten haven loodsen. De gevel is opgebouwd uit vierkante losse houten latten die deels ook voor de ramen door lopen. De luiken zijn eveneens met deze latten bekleed en geven de gevel een totaal wisselende uitstraling in geopende en gesloten stand. Van buiten af geven de luiken privacybescherming en dienen ze als zonwering. Van binnenuit wordt het licht gefilterd en ontstaat een interessant uitzicht.

Aan de oostzijde van de gracht ligt een pand, die we ook hebben ontworpen. Een dubbelpand, twee huizen onder één dak. Ook deze gevel is bekleed met zwarte houten latten. We hebben dit pand een industriële uitstraling gegeven, zoals te zien is in de projectdocumentatie. Bekijk ook onze andere projecten in Muiden!

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Marc Reniers, Quita Schabracq
Omschrijving
5 grondgebonden woningen
Locatie
Waadse Poldergracht, KNSF terrein, Muiden
Aannemer
Dura Vermeer
Opdrachtgever
KNSF, Dura Vermeer
Status
Opgeleverd in 2020
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Update
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie van de Grachtenpanden