M3H Architecten Stedelijke Renovatie Woningbouw Baksteen De Mokumer Amsterdam Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan, Frank van der Wal

De Mokumer, Staatsliedenbuurt, Amsterdam

Nieuwbouw Mokumer geeft de oude bewoners een bijzondere plek. De Mokumer is een stadsvernieuwingsproject in de 19e-eeuwse Staatsliedenbuurt van Amsterdam. Het gebouw wordt op alle schaalniveaus, van stedenbouw tot detail, verankert in de buurt.

In opdracht van Ymere ontwerpen we hier 10 huur- en 27 koop woningen en een parkeergarage. De gevel sluit op een geabstraheerde en hedendaagse manier aan bij de bestaande omgeving. De opgedikte betonnen vensterbanken en versierde voordeuren zorgen voor een speelsheid en gelaagdheid in de gevel. Er is veel aandacht besteed aan de entrees, brievenbussen en voordeuren. Op de hoek is een afdruk van de oorspronkelijke bebouwing ingestort in het beton van de plint.

De extra brede portiekwoningen hebben in het midden een kern van voorzieningen. Dat levert interessante woningplattegronden op. De wanden om deze kern zijn namelijk naar wens van de bewoners te plaatsen. Met behulp van een maquette heeft iedere bewoner zijn eigen indeling kunnen ‘ontwerpen’. Ze kunnen het aantal kamers variëren, van één tot en met vier.

De raamdorpels en de betonnen penanten op de hoek zijn door kunstenaar Baukje Trenning ontworpen. Deze geven een passende ambachtelijke verfijning aan de gevel. Baukje achterhaalde de namen van de eerste bewoners uit 1912. Hun achternamen zijn verwerkt in de betonnen vensterbanken (raamdorpels). De letters zijn op de rand van de vensterbanken geplaatst en zijn aan de voorzijde dieper in het beton verzonken. Vanaf de begane grond kijkt de voorbijganger op de letters. Met deze toevoeging nemen we een stukje identiteit van de buurt in het gebouw op. Mokumer geeft zo een bijzondere plek aan de oude bewoners.

Het nieuwbouw project Mokumer zien we als een zorgvuldige stadsreparatie, zoals te lezen in het cahier Dynamische Stadsreparaties. Een verhaal over ontwerpen in de 19e-eeuwse ring van Amsterdam, een beschouwing op eigen projecten en de woningplattegronden.

mokumer-web-2

mokumer-web-3

mokumer-web-4

mokumer-web-5

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan, Frank van der Wal, i.s.m. Marc Tuerlings (ontwerper aansluitend blok)
Omschrijving
10 huur- en 27 koopwoningen en een parkeergarage
Locatie
Staatsliedenbuurt, Amsterdam
Aannemer
Teerenstra Bouw
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Opgeleverd in 2005
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie De Mokumer, Amsterdam > Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties