Tugelawegblokken, Transvaalbuurt, Amsterdam

We vernieuwen twee van de vijf Tugelawegblokken, uit een in 1915 door Leliman ontworpen ensemble. De bouwblokken maken deel uit van het stedenbouwkundige plan van Berlage voor de Transvaalbuurt. De oude blokken zijn de vroegste voorbeelden van bouwblokbouw in de stad. Ze markeren het keerpunt dat Amsterdam niet meer gebouw voor gebouw, maar blok voor blok ontwikkelde.

De nieuwe gevels vormen een eigentijdse vertaling van de gevels van Leliman. Ze reageren met ritmiek, plasticiteit en een vlechtwerk van metselwerkverbanden op de bestaande omgeving. Er is in het ontwerp aandacht voor de ruim opgezette entreepartijen en hoeken van het gebouw. De hoeken zijn met terugspringend metselwerk zijn verbijzonderd. Ook is er veel aandacht voor de materialisatie en detail. Dat is te zien aan de deuren en brievenbussen. Daar waar je de Tugelawegblokken benadert en aanraakt, is de detaillering het rijkste.

We werkten samen Atelier NL aan een geïntegreerd ‘kunstwerk’ in alle gevels van de twee gebouwen. Daarvoor zijn zeven kleuren stenen gebruikt: wit, grijs, oranjebruin, roodbruin, donkerbruin, donkergroen en lichtgroen. Het logo van de Handwerkersvriendenkring, de vorige opdrachtgever in 1910, is sterk vergroot en over de gevels van de gebouwen heen geprojecteerd. Op belangrijke plekken in het gebouw zoals entrees, balkons en gebouwhoeken is dit zichtbaar gemaakt met de geglazuurde stenen. Het oude logo van de cirkel is bewaard gebleven en verwerkt in een van de trappen.

We hebben voorafgaand aan de ontwerpfase een programmatisch onderzoek uitgevoerd. Hiermee is samen met de opdrachtgever en de bewoners het programma bepaald. Tijdens de ‘buurtwerkplaatsen’ is de bewonersparticipatie gestimuleerd en hebben we de ontwerpuitgangspunten met de bewoners besproken.

tugela-web-15tugela-web-13tugela-web-12tugela-web-10

tugela-web-17tugela-web-16

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jasper ten Bosch, Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Jasper Smits, Machiel Spaan, Kunsttoepassing bakstenen patronen: AtelierNL
Omschrijving
157 woningen (waarvan 85 sociale huur, 33 markthuur en 39 koopwoningen) en 82 gebouwde parkeerplaatsen
Locatie
Tugelawegblokken, Amsterdam
Aannemer
Heddes Bouw
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Opgeleverd in 2015
Fotografie
Allard van der Hoek
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Bouwblok, Ensemble
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie Tugelawegblokken > Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties