Sparkling Bricks, van Lennepbuurt, Amsterdam

Sparkling Bricks: een hedendaagse vertaling van de oude gevel. Aan de Borgerstraat, Lootsstraat en Jacob van Lennepstraat hebben we ontwerp gemaakt voor een vervangende nieuwbouw.

In totaal zijn er 34 sociale huurwoningen. Daarvan zijn er 17 driekamerwoningen, 16 tweekamerwoningen voor jongeren die begeleid nodig hebben en 1 minder-valide-woning. Sparkling Bricks is onderdeel van een reeks vernieuwingsprojecten in de Van Lennepbuurt in Amsterdam Oud-West.

Het gebouw heeft een eenvoudige structuur met galerijontsluiting, waarbij het trappenhuis met de lift los staat van het woongebouw. Iedere woningen heeft twee buitenruimten. Eén aan de brede galerij bij de binnenhof en één in de vorm van een Frans balkon aan de straatzijde.

Sparkling Bricks is een hedendaagse vertaling van de oude, gesloopte gevel. Door andere beukmaten toe te passen is de nieuwe gevel, net als de oude gevel, niet geheel symmetrisch. De nieuwe gevel is een compositie van horizontale metselwerk banden en verticale reeksen van kozijnen, afwisselend smalle spleten in metselwerk vlakken en brede bloemkozijnen met Franse balkondeuren.

De speklagen zijn van een glanzende gladde baksteen gemaakt in dezelfde kleur. De gezamenlijke entree van de woningen is samen met het brievenbussen-tableau, de vloer en de wanden geheel in metselwerk uitgevoerd.

 

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan, Menno Ubink
Omschrijving
34 sociale huurwoningen
Locatie
Lootsstraat, Amsterdam
Aannemer
Coen Hagendoorn Bouw
Opdrachtgever
De Alliantie Ontwikkeling B.V.
Status
Opgeleverd in 2019
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie, Update
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie van Sparkling Bricks