Woonblok 2e Oosterparkstraat, Oud Oost, Amsterdam

Ons ontwerp voor zes nieuwe woningen aan de 2e Oosterparkstraat. Twee tuinmaisonnettes, twee maisonnettes met een logia en twee maisonnettes met een dakpatio. De woningen bestaan uit twee verdiepingen. De verdiepingen draaien om het trappenhuis heen. Dit resulteert in een compact blok met drie totaal verschillende woningtypen.

Het gaat om een woonblok van 13 bij 13 meter en 14,5 meter hoog. We maken het bouwblok dieper, van elf naar dertien meter. Zo wordt het mogelijk om een verscheidenheid aan grotere woningen te maken, die optimaal profiteren van hun positie in het bouwblok.

De woningen hebben allemaal een interessante woningplattegrond. Vanaf de straat worden twee doorzonappartementen ontsloten. Op de tweede bouwlaag hebben zij nog een halve verdieping ten behoeve van de slaapkamers. De vier overige woningen worden ontsloten middels een portiek.

De twee dakwoningen hebben een leefruimte rondom een patio op de bovenste (vierde) verdieping. Op de verdieping eronder bevinden zich de entree en de slaapkamers.

We geven de gevel een statige uitstraling. De gevel lijkt een opzichzelfstaand huis.┬áToch zie je de vroegere onderverdeling van drie panden. Opvallend is de kantelende bovenkant van de gevel. De zinken ramen steken door het gevelvlak en hellen op de vierde verdieping naar voren. Zo krijgt de gevel een bijzondere ‘look‘.

De zes nieuwe woningen aan de 2e Oosterparkstraat zien we als een zorgvuldige stadsreparatie. We hebben nog meer projecten in Amsterdam Oost ontworpen. Woongebouwen uit deze buurt (19e-eeuwse architectuur) bestaan vaak uit kleine, gestapelde en eenvormige etagewoningen. Het gewenste nieuwe woonprogramma wijkt af van de bestaande voorraad. We ontwerpen daarom gebouwen die passen bij de nieuwe woonwensen en tegelijkertijd aansluiten bij de bestaande omgeving. Lees meer hierover in het cahier Dynamische Stadsreparaties.

2e-oosterparkstraat-web-2

2e-oosterparkstraat-web-3

2e-oosterparkstraat-web-4

 

Ontwerpteam
Hans Hammink, Marco Henssen, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
6 vrije-sectorwoningen
Locatie
2e Oosterparkstraat, Amsterdam
Aannemer
Vink Bouw te Wervershoof
Opdrachtgever
Woningbouwvereniging Het Oosten
Status
Opgeleverd in 1999
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie Stadshuis 2e Oosterparkstraat, Amsterdam > Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties