De transformatie van de Indische Buurt, Amsterdam

de Smaragd

Een prijswinnend gebouw voor de buurt: maak kennis met de Smaragd. Het gebouw dat de Indische buurt in Amsterdam Oost heeft getransformeerd. In totaal zijn er 102 woningen, horecaruimten, kantoorruimten en een parkeergarage ontworpen door M3H.

De Smaragd is een subtiele verwijzing naar de bouwstijl de Amsterdamse School; een geliefde bouwstijl in Amsterdam uit de vorige eeuw. Het project was de winnaar van de Zuiderkerkprijs 2016. Dit gebouw is volgens de jury een voorbeeldproject van hoe te bouwen in de verdichte stad. “De jury hoopt van harte dat M3H Architecten en de Alliantie dit benutten om het verhaal over De Smaragd heel vaak in verschillende contexten te vertellen. Daarmee kan een bijdrage worden geleverd aan de discussie over hoe ook in de toekomst zulke hoogwaardige, en op een brede doelgroep gerichte woonprojecten, in lastige buurten kunnen worden gerealiseerd.”

Het is een binnenstedelijke vernieuwingsopgave met een zeer hoge dichtheid. Het project bevindt zich op een architectuurhistorisch zeer interessante plek. Namelijk op de overgang van de bebouwing uit de 19e eeuw en uit de periode ‘20-‘40. Verschillende tijdsperioden en bouwstijlen komen hier dus samen. Het was een uitdaging om een gevel te creëren die deze overgang goed kon weergeven.

Het gebouw oogt als een sculptuur door de verhoogde kop aan het spoor, met een groot overstek en door de afgeronde hoeken. Deze verhoogde kop vormt samen met de bebouwing aan de overkant een soort poort naar de buurt.

Tijdens de ontwerpfase hebben de projectarchitecten veel met de omwonenden overlegd. De uitvoering werd gedaan in nauwe samenwerking met de aannemer in een bouwteam. Bekijk alle beelden en de projectinformatie hier.