De transformatie van de Indische Buurt, Amsterdam

Senang

Senang is het slotstuk van de transformatie van de Indische Buurt. Het project telt 118 sociale huur- en markthuur woningen. Een deel van de bewoners die hier woonden, verbleven tijdelijk in een wisselwoning en hebben nu een nieuw thuis gevonden in Senang. Veel andere bewoners kozen voor een ander project in de buurt. Dat kon doordat er veel sociale huurwoningen kwamen in de nieuwbouwprojecten, zoals bij Smaragd en het Soendablok. Best bijzonder, want vaak worden getransformeerde buurten zo ingericht dat ze onbetaalbaar worden voor de oorspronkelijke bewoners.

In de plint zitten ook drie bedrijfsruimten. De woningen en bedrijfsruimten hebben geen gasaansluiting maar een collectieve WKO-installatie. Er is op 200 meter diepte de gezamenlijke bron geboord. In de zomer wordt koud water opgepompt uit de bron. Na gebruik wordt het water terug geïnfiltreerd. In de winter wordt juist warm water gepompt om het gebouw te verwarmen.

Het energieconcept voor Senang is ontwikkeld door Energiebedrijf Celsias. Samen met de warmte terugwin installatie (WTW) voor de ventilatie, driedubbel glas en een dak vol zonnepanelen – zorgt dit voor een zelfvoorzienend gebouw.

Bekijk alle beelden en de volledige projectinformatie op onze website.