De transformatie van de Indische Buurt, Amsterdam

Transformatie

Na 20 jaar is de transformatie van de Indische Buurt voltooid. We hebben hier drie woongebouwen (de Smaragd, Soendablok en Senang) ontworpen voor de Alliantie. De drie gebouwen bevinden zich in het noordwestelijke deel van de buurt. Hier is veel van de 19-eeuwse architectuur bewaard gebleven. Onze ontwerpen sluiten aan bij de bestaande bouw en zien we als duurzame stadsreparaties. De locaties van de gebouwen vind je op de onderstaande kaart.

De gebouwen hebben niet alleen de locatie gemeen, maar ook bewoners. Grotendeels van de nieuwe woningen zijn sociale huur. Daardoor konden veel bewoners van de gesloopte gebouwen verhuizen naar een van de nieuwbouwprojecten. Zo wonen bijvoorbeeld bewoners uit het oude Soendablok nu in de Smaragd. Best bijzonder, want vaak worden getransformeerde buurten zo ingericht dat ze onbetaalbaar worden voor de oude bewoners. Hierdoor moeten bewoners noodgedwongen naar een andere plek verhuizen.

Gebouwen en bewoners maken samen de identiteit van de buurt. Elk ontwerp past op een eigen wijze bij het sociale karakter van de buurt. De Smaragd markeert de entree van de wijk. Het Soendablok nestelt zich juist bescheiden naast de bestaande buurtblokken. En het nieuwe Senang vormt een mooie pleinwand aan het Timorplein. De zorgvuldige vormgegeven ontwerpen geven de bewoners een echt thuis en laat ze trots zijn op hun huis, straat en buurt.