M3H Architecten Bakens aan het water Gelderland Transformatie Rivierlandschap Machiel Spaan, Jeroen Caderius van Veen, Willemijn Paijmans

Bakens aan het water, Gelderland

Bakens aan het water: een nieuw leven voor oude steenfabrieken. Verlevendig het gebied door oude steenfabrieken een nieuw leven te geven. De steenfabrieken langs de rivieroevers zijn karakteristiek voor het rivierenlandschap in Gelderland en zijn met recht ‘identiteitsdragers’ te noemen. Met hun slanke, verticale schoorstenen doorkruizen ze het typische, horizontale dijkenlandschap. Ook de uiterwaarden zijn onlosmakelijk met het dijkenlandschap verbonden.

Vroeger was het buitendijks gebied vol leven. Tegenwoordig zijn de uiterwaarden ontoegankelijk en kaal. Steenfabrieken en uiterwaarden zijn verworden tot relicten in het landschap. Bakens aan het water gaat in op het verlevendigen van het buitendijkse gebied. Door vergeten bakens een nieuwe functie toe te bedelen krijgt het gebied nieuw leven ingeblazen.

De schoorsteen wordt door middel van een uitwendige trapconstructie een uitkijkpunt op zo’n 65 meter hoogte. Deze aluminium constructie garandeert bovendien een duurzaam behoud van de schoorsteen. Zo krijgen de oude steenfabrieken een nieuw leven. De bewoner en recreant verkrijgt een wijds uitzicht over het dynamische landschap met zijn cultuurhistorische elementen, zoals forten, kastelen en dijkdorpen.

Verschillende steenfabrieken kunnen voor deze metamorfose in aanmerking komen. De horizontale bakens ter ontsluiting van de uiterwaarden zijn geïnspireerd op het Baileybrugprincipe. Ze zijn demontabel, lichtgewicht en multifunctioneel. Als brug, steiger, vogelspotplaats of aanlegplaats voor watertaxi of veerpont worden de uiterwaarden weer toegankelijk voor sporter, fietser en wandelaar. De verticale en horizontale bakens bieden samen uitzicht én inzicht in een dynamisch landschap.
bakens-web-3bakens-web-1bakens-web-4

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Willemijn Paijmans, Marc Reniers en Machiel Spaan
Omschrijving
‘Bakens aan het Water Rivierenland’
Locatie
Het Gelderse rivierenlandschap, Gelderland
Opdrachtgever
Centrum Beeldende Kunst
Status
1e prijs
Functie
Kunst, Publiek
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Gebouw
Proces
Initiërend