Blok 4, Kop van de Hoef, Amersfoort

Het bedrijventerrein De Hoef West in Amersfoort wordt getransformeerd naar een levendige stadswijk. Samen met architectenbureau Rijnboutt ontwerpen we, in opdracht van Hagedoorn Ontwikkeling in het plandeel Kop van de Hoef, ca. 570 woningen in verschillenden stadsblokken. Wij ontwerpen hier blok 2a en blok 4. Eén van de blokken (blok 4) wordt de eyecatcher van de nieuwe buurt door de bijzondere vorm en uitstraling.

Beide bureaus hebben de gebouwen op elkaar afgestemd, zodat de gehele Kop van de Hoef voelt als één buurt. De bebouwing varieert in hoogte, kleur en materiaal. Ook zijn er woningen in alle soorten en maten, van 42 tot 126m².

Op de punt van de locatie hebben we blok 4 ontworpen. De driehoekige footprint van het gebouw zorgt voor bijzondere woningplattegronden. Het is een uitdagende locatie; een smal kavel. Gelegen direct naast het spoor en een autoweg. De eisen die hieruit voorkomen met betrekking tot brandveiligheid en geluidsbelasting maken de opgave extra complex. Hoe we daarmee omgaan? Dat lees je in de projectdocumentatie van het project.

Blok 4 hebben we opgedeeld in zeven delen. Vier ‘hoofdgebouwen’ en drie ‘tussenstukken’. De verschillende bouwdelen hebben dezelfde materialisering, maar krijgen elk een eigen gevelcompositie met variaties in openingen en buitenruimtes. Per deel van het gebouw variëren bijvoorbeeld de balkons. Zowel qua positie als in materiaal. Per deelblok is ook de plint (dek niveau) anders vormgegeven. Daardoor krijgt blok 4 een levendig aanzicht.

In het stadsblok zitten vier centrale lift- en trappenhuizen, waar de woningen omheen zijn gesitueerd. Onder het gebouw bevindt zich een half-verdiepte parkeergarage. Tussen alle stadsblokken komen de binnentuinen, ontworpen door IMOSS. Deze groene plekken verbinden de verschillende stadsblokken zoals te zien is op de video.

Ontwerpteam
Daniël Ankoné, Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Brigitte Kwa, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
lok 4 - 37 vrije sector huur/koop woningen, BOG, half verdiepte parkeergarage
Locatie
Kop van de Hoef, Hoefseweg, Amersfoort
Aannemer
Coen Hagedoorn Bouw
Opdrachtgever
Hagendoorn Ontwikkeling b.v.
Status
Omgevingsvergunning gereed
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Buurt, Ensemble, Gebouw
Proces
Bouwgericht, Integraal
> Download de projectdocumentatie van blok 4