Sculpturale gekromde wand, de Laakse Tuinen, Amersfoort

We hebben een ontwerp gemaakt voor 48 woningen in een vierlaags appartementengebouw in de Laakse Tuinen. Het project is onderdeel van Tuin 15.

Eenduidig, ruim opgezet met grote tuinen, veel groen en variatie in architectuur. Volgens het plan van West 8 voor dit deel van de wijk Vathorst in Amersfoort heeft de Laakse Tuinen over een paar jaar de schoonheid van een traditioneel tuindorp. De Laakse Tuinen bestaat uit 24 Tuinen met circa 965 woningen.

Het complex heeft 16 stadswoningen en 32 appartementen. Het diverse aanbod bestaat uit stadswoningen, hoekappartementen en tussenappartementen. In totaal zijn er zes verschillende woningtypes in het complex. Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich vanaf de straat ontsloten maisonnettes. De tweede en derde verdieping bestaan uit kleine appartementen, die via een galerij bereikbaar zijn. De woningplattegronden variëren van 49 m2 tot 161 m2.

Het gebouw volgt met zijn gekromde gevelwand de bocht van de stadslaan, een van de hoofdassen van het plan. In de gevels van het gebouw zijn de stadswoningen afleesbaar. Door het bewust inzetten van reliëf in de vorm van balkons, luifels en dakranden wordt het gebouw opgedeeld in vier bouwdelen.

De gevels zijn interessant op verschillende schaalniveaus, van veraf zie je de samenhang en de hoofdgeleding. Kom je dichterbij dan spreken de subtiele variaties in horizontaal en verticaal metselwerk. Van dichtbij zie je de aandacht voor details bijvoorbeeld bij de brievenbussen, huisnummers en verlichting. De sculpturale hoofdentree met trappenhuis heeft een glazen ‘vitrine’ op de eerste verdieping, die een mooi uitzicht over de straat geeft. Het terugliggende Braziliaanse half open metselwerk zorgt ervoor dat er gefilterd licht binnenkomt op de bovenste verdiepingen.

De galerij aan de achterzijde is plaatselijk breder. Zo kunnen bewoners de galerij gebruiken om planten te plaatsen of om buiten te zitten. De tuinmuren en (fietsen) bergingen zijn in dezelfde vormentaal mee ontworpen in metselwerk en in hout in dezelfde kleur als het metselwerk en vormen zo een ensemble met het appartementengebouw in de Laakse Tuinen. In de Laakse Tuinen wordt zonder gasaansluiting gebouwd.

Ontwerpteam
Daniel Ankoné, Tobias Bader, Marc Reniers en Machiel Spaan
Omschrijving
16 grondgebonden woningen, 32 appartementen
Locatie
Laakse Tuinen, Amersfoort Vathorst
Aannemer
Heijmans Bouw
Opdrachtgever
Heijmans Ontwikkeling
Status
In aanbouw
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal