Poortgebouw Noord, Landgoed Wickevoort, Haarlemmermeer

Vier natuurinclusieve gebouwen met groene binnentuin: Poortgebouw Noord is een ensemble van vier gebouwen verbonden door een tuinmuur op landgoed Wickevoort.

Wickevoort wordt ontwikkeld tot nieuwe, groene woonwijk. We ontwerpen hier in totaal drie beeldbepalende gebouwen en de muur van het landgoed met toegangspoort en twee bruggen. Wickevoort is ontstaan naar een stedenbouwkundig plan van Venhoeven CS in samenwerking met Landlab. We werken hier aan verschillende gebouwen, waaronder de twee poortgebouwen.

Het noordelijke en het zuidelijke Poortgebouw staan aan weerszijden van de muur met de hoofdentree van landgoed Wickevoort. Het metselwerk van de poortgebouwen en de muur is opgetrokken uit dezelfde baksteen. Door toepassing van verschillende metselwerk verbanden, baksteenformaten en voegwerk ontstaat er toch een subtiele variatie.

Poortgebouw Noord bestaat uit een groene hof omzoomd door vier natuur inclusieve gebouwen van twee bouwlagen met kap. Het betreft grondgebonden sociale huurwoningen. Deze hebben hun voortuinen en voordeuren aan de hof waar ook wordt geparkeerd. Daardoor ligt het ensemble als een klooster in het groene landschap. Je kunt de individuele woningen niet aan de gevel aflezen. Daardoor hebben de gebouwen een sterk collectieve uitstraling. De woningen hebben de voordeur en tuin aan de binnenhof. De gebouwen hebben, door het strakke ritme van raamopeningen met diepe neggen, een robuuste en kloosterachtige uitstraling.

In het metselwerk van de poortgebouwen zijn allerlei nestelvoorzieningen opgenomen voor vleermuizen en zwaluwen. Er zijn vlindervoegen toegepast en er is zelfs een kerkuil kast opgenomen in de noordgevel.

© architectuurfotografie.nu

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Sebastiaan van Heusden, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Quita Schabracq, Machiel Spaan
Omschrijving
Woonhof met 35 sociale huurwoningen met parkeerplaatsen in de hof
Locatie
Landgoed Wickevoort Hoofddorp
Aannemer
KBK bouw
Opdrachtgever
Eigen Haard
Status
Opgeleverd in 2022
Fotografie
5dimensies - Architectuurfotografie.nu
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie van Poortgebouw Noord