Bruggen, de Stellinghof, Vijfhuizen

Ons ontwerp voor twee nieuwe bruggen in Vijfhuizen. De bruggen sluiten direct aan op het door M3H ontworpen woningbouwplan.

M3H heeft een nieuw dorpshart in Vijfhuizen ontworpen, de Stellinghof. In het ontwerp wordt op een hedendaagse wijze een ‘gehucht’ in de polder gemaakt. Dit sluit aan bij de bestaande dorpse karakteristiek. Het vormt zowel stedenbouwkundig als architectonisch een overgang tussen het oude dorpse Vijfhuizen en de nieuwe moderne wijk Stellinghof.

De bruggen zijn eenvoudige houten bruggen met betonnen landhoofden die aansluiting zoeken bij de vormentaal van de bebouwing, de hekwerken, de openbare ruimte en de polder. De bruggetjes zijn: eenvoudig, helder geconstrueerd en ‘des polders’.

De leuningen zijn bekleed met verticale, onbehandelde houten planken die in de loop van de tijd vergrijzen. De betonnen landhoofden zijn voorzien van een profilering van hout, zoals de leuning. Het beton heeft dezelfde tint en textuur als het vergrijsde hout. De betonnen landhoofden zorgen ervoor dat het hout de grond en het water niet raakt wat de levensduur van de bruggen vergroot en geven de brug op de kopse kanten stevige ‘kniestukken’.

De betonnen landhoofden zijn aan elke kant anders van vorm. Daardoor ontstaan leuke plekken aan het water en sluiten de bruggen naadloos aan op de kadebeschoeiing. Het dorpspark vormt de verbinding tussen het bestaande Vijfhuizen en de nieuwe wijk Stellinghof. Het park is ontworpen door Hosper.

M3H Architecten Stellinghof, Vijfhuizen Brug Tobias Bader, Hans Hammink, Ianthe Mantingh, Marc Reniers, Machiel Spaan

Ontwerpteam
Tobias Bader, Marc Reniers en Machiel Spaan
Omschrijving
Twee voetgangers- en fietsbruggen
Locatie
Vijfhuizen
Aannemer
Beentjes
Opdrachtgever
Gemeente Haarlemmermeer
Status
Opgeleverd in 2008
Functie
Utilitair
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Bouwgericht
> Download de projectdocumentatie Brug Vijfhuizen, Vijfhuizen