M3H Architecten Stellinghof, Vijfhuizen Woningbouw Baksteen Tobias Bader, Hans Hammink, Ianthe Mantingh, Marc Reniers, Machiel Spaan

Nieuws dorpshart, de Stellinghof, Vijfhuizen

Een nieuw dorpshart in Vijfhuizen, de Stellinghof. In het ontwerp wordt op een hedendaagse wijze een ‘gehucht’ in de polder gemaakt. Dit sluit aan bij de bestaande dorpse karakteristiek. Het vormt zowel stedenbouwkundig als architectonisch een overgang tussen het oude dorpse Vijfhuizen en de nieuwe moderne wijk Stellinghof.

De woningen liggen afwisselend naar voren en naar achteren geschoven op de kavels. Daardoor hebben de woningen maximale privacy en is er tussen de huizen zo veel mogelijk groen. De archetypische huizen zijn abstract gedetailleerd met grote ramen, gemetselde schoorstenen, mee ontworpen dakkapellen en weggedetailleerde ‘verholen’ goten. De grondgebonden huizen en de twee appartementengebouwen zijn gemetseld in drie kleuren bakstenen met horizontaal en verticaal metselwerk. De woningen zijn zowel individuele gebouwen als onderdeel van het gehucht.

Het nieuwe dorpshart wordt gevormd door een mooi groot grasveld met monumentale bomen mat daaraan het ‘hoofdgebouw’. Dit appartementengebouw heeft een bouwhoogte van 3 en 5 bouwlagen met grote monumentale kap. Industrieel ontwerper Peter van der Jagt heeft speciaal voor dit gebouw een klok ontworpen. Naast de woningen hebben we ook twee bruggen ontworpen voor voetgangers en fietsers.

De schuttingen en bergingen voor het hele plan zijn zorgvuldig ontworpen door Annemieke Diekman en gemaakt van zwarte houten latten. Op deze manier worden de gebouwen op een mooie manier verankerd in de omgeving en ontstaat er samenhang in de hele buurt.

Het stijgen en dalen van de liften in de twee appartementengebouwen in de ingepolderde Haarlemmermeer, hebben Rozalie Hirs geïnspireerd tot het schrijven van ‘liftgedichten’. Op iedere verdieping is op de glazen liftdeuren een tekstfragment in het glas gestraald. Zowel omhoog als omlaag bewegend vormen deze fragmenten een gedicht.

stellinghof-web-2stellinghof-web-3stellinghof-web-4stellinghof-web-5

Ontwerpteam
Tobias Bader, Hans Hammink, Ianthe Mantingh, Marc Reniers, Machiel Spaan, Kunstproject: Dorpsklok toren, Peter van der Jagt, Liftgedichten: Rosalie Hirs
Omschrijving
Stedenbouwkundig en Architectonisch ontwerp 10 twee-onder-een-kapwoningen (vrije sector), 4 rijwoningen (middeldure koop), 12 appartementen (sociale huur), 14 appartementen (vrije sector)
Locatie
Stellinghof, Vijfhuizen
Aannemer
Heddes Bouw
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Opgeleverd in 2007
Functie
Werken, Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Buurt, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie Stellinghof, Vijfhuizen > Lees meer in Cahier 03, Buurten maken