Moerasbrug, Den Bosch

We hebben een ontwerp gemaakt voor een houten brug in de wijk De Groote Wielen Den Bosch. Het ontwerp maakt de lange lijnen in het landschap voor de fietser en de voetganger ervaarbaar. De brug begeleidt de gebruiker en geeft deze wisselend uitzichten op het moeraslandschap.

De brug verbindt de woonwijk met het omringende landschap. In het midden van de brug ligt een ‘knoop’, een verhoogd plateau, dat met twee trappen te bereiken is. Het voetpad wisselt hier van kant ten opzichte van het fietspad waardoor het uitzicht en de beleving voor de voetgangers veranderen halverwege de brug. Op het plateau heeft de bezoeker uitzicht over de brug en over het moeraslandschap. Vanaf de brug werkt het plateau tevens als een poort en oriëntatiepunt.

Er is gekozen voor hout als materiaal. Dat is een geïnspireerd op de bekende houten polderbruggen in het slotenlandschap.

De leuningen zijn bekleed met verticale, onbehandelde, houten planken die in de loop van de tijd vergrijzen. De betonnen landhoofden zijn voorzien van een profilering van hout, zoals de leuning. Het beton heeft dezelfde tint en textuur als het vergrijsde hout. De betonnen landhoofden zorgen ervoor dat het hout de grond en het water niet raakt wat de levensduur van de bruggen vergroot.

Ons ontwerp voor een houten brug in Den Bosch is de winnaar van de publieksprijsvraag Moerasbrug.

moerasbrug-web-5

moerasbrug-web-3

moerasbrug-web-4

Moerasbrug--plans+sections

Ontwerpteam
Tobias Bader, Marc Reniers en Machiel Spaan
Omschrijving
Prijsvraag voor een brug over het zuiveringsmoeras
Locatie
De groote Wielen, Den Bosch
Opdrachtgever
Gemeente Den Bosch
Status
Aanbesteding
Functie
Utilitair
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Initiërend, Integraal
> Download de projectdocumentatie Moerasbrug, Den Bosch