Havenbrug & Singelbrug, Purmerend

Ons ontwerp voor twee nieuwe bruggen in Purmerend: de Havenbrug en Singelbrug. Uitgangspunt voor het ontwerp van de Havenbrug is de functie als verblijfsruimte op de route van de binnenstad naar de Kop van West. De brughoofden zijn daarom in het kanaal gelegd, zodat de brug zo minimaal mogelijk is.

De trappen en het brugdek zijn breed gemaakt (10 m). Er is aan beide zijdes een plateau gecreëerd met daarop aan de ene zijde een Visrestaurant en aan de andere zijde een Havenbar. De brughoofden zijn van beton. De brug zelf is van staal.

De brug heeft 2 verbindingsfuncties. Enerzijds verbindt hij de Nieuwstraat aan de nieuwe havenkade. Anderzijds verbindt hij de lage kades aan elkaar door middel van flauwe trappen. De voetgangersbrug verbindt de Kop van West aan de oude binnenstad van Purmerend.

bruggen-purmerend-web-A2

bruggen-purmerend-web-A1

De Singelbrug verbindt de nieuwe woonwijk Weidevenne aan de oude binnenstad van Purmerend. De brug ligt op een eeuwenoude as, waar nu het fietspad vanuit de woonwijk naar de binnenstad loopt.

Het ontwerp benadrukt deze lange lijn in het landschap voor de fietser en de voetganger. De brug is zodanig gepositioneerd dat het langste stuk aan de kant van de woonwijk ligt, zodat de brug een korte landing op het tramplein maakt. De brug begeleidt de gebruiker en geeft deze wisselend uitzichten op het Noordhollandskanaal. De vorm van de brug is geïnspireerd op de oude trambruggen van Purmerend. Gekozen is voor een eenvoudige materialisering in staal, terwijl de aanlanding van de brug op het tramplein uitgevoerd is in prefab beton.

Twee nieuwe bruggen in Purmerend: de Havenbrug en Singelbrug

bruggen-purmerend-web-B2bruggen-purmerend-web-B1

Ontwerpteam
Jedi Noordegraaf Machiel Spaan, Landschap: Buro Alle Hosper, Haarlem, Adviezen: Witteveen en Bos, Amsterdam
Omschrijving
Prijsvraag voor twee bruggen over het Noord Hollandskanaal
Locatie
Purmerend
Opdrachtgever
Gemeente Purmerend
Status
Schetsontwerp
Functie
Utilitair
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Initiërend
> Download de projectdocumentatie Havenbrug & Singelbrug