De Fabrikant, woontoren in Fabriekskwartier, Tilburg

Het Fabriekskwartier, een voormalige industriehaven in het centrum van Tilburg wordt getransformeerd tot een autovrije groene wijk. M3H ontwerpt een aantal gebouwen in het nieuwe Fabriekskwartier, waaronder een woontoren en een parkeergebouw.  De woontoren van 16 bouwlagen met 58 vrije sector appartementen is een eigenzinnig landmark en het herkenningspunt van het Fabriekskwartier.

De woontoren is opgedeeld in een viertal niveaus die zowel aansluiten bij de beleving van de toren vanuit de stad en omliggende wijk, als bij de ervaring vanuit de woningen die op verschillende hoogten in de toren gepositioneerd zijn. Het silhouet van de toren wordt bepaald door de uitkragende kroon met buitenruimtes die het gebouw een markante en eigenzinnige en industriële uitstraling geeft. De kroon bevat buitenruimtes en serres die uitkijken over de stad. Het lijf met verticale penanten tilt de kroon tot boven het Fabriekskwartier uit. De penanten met diepe neggen zorgen ervoor dat het volume overhoeks een massieve silo-achtige uitstraling heeft. De buitenruimten zijn binnen de penanten geplaatst waardoor deze geborgenheid en gebruikskwaliteit bieden aan de bewoners. Vanuit de woningen en de buitenruimte kijkt men uit over het Fabriekskwartier en de Puishaven. De krans van buitenruimten op de 2e en 3e verdieping bevindt zich op de hoogte van de boomkronen. De buitenruimtes maken onderdeel uit van het ‘kronenlandschap’ van de bestaande grote bomen die het gebouw omringen. De krans sluit aan op de bouwhoogte van de overige gebouwen in het Fabriekskwartier. Vanuit de woningen ervaar je het groen; buitenruimten zijn als boomhutten tussen de boomkruinen. Voor het omliggende groene maaiveld speelt vooral de plint van het gebouw een rol. De begane grond en de eerste verdieping zijn onderdeel van het landschap van het Fabriekskwartier. Het groen klimt tegen de gevel op en de woningen die zich op de beganegrond bevinden hebben een kleine tuin aan het park. De uitnodigende dubbelhoge glazen entree verbindt beide zijden van de toren en biedt doorzicht.

Het lijf van de toren is van wit beton met cannelures die de verticaliteit accentueren en die een mooie schaduwwerking geven. Het meer gesloten basement is van antraciet prefabbeton met een graniet reliëf waardoor het gebouw stevig op het maaiveld staat en een mooi decor vormt voor het groen van het pocketpark. De krans en de kroon zijn gemaakt van een gecoate staalconstructie. De kroon en de krans maken zich door de horizontale belijning los van het verticaal gelede lijf van de toren. De luchtige constructie hangt aan het massieve lijf.

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Sebastiaan van Heusden, Machiel Spaan
Omschrijving
Woontoren met 58 vrije sector appartementen
Locatie
Fabriekskwartier, Tilburg
Aannemer
Remmers Bouwgroep
Opdrachtgever
Triborgh
Status
Bouwvoorbereiding
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Bouwblok, Buurt, Gebouw, Interieur
Proces
Bouwgericht, Integraal