Blok 2A, Kop van de Hoef, Amersfoort

We werken aan een ontwerp voor blok 2A op de Kop van de Hoef; een bedrijventerrein in Amersfoort dat getransformeerd wordt naar een levendige stadswijk. Blok 2A hebben we gesplitst in drie unieke woonblokken.

M3H en Rijnboutt zijn door Hagedoorn Ontwikkeling gevraagd om stadsblokken te ontwerpen passend binnen het ontwikkelkader van de gemeente. Beide bureaus hebben de gebouwen op elkaar afgestemd, zodat de Kop van de Hoef voelt als één buurt. We ontwerpen naast blok 2A, ook blok 4: de eyecatcher van de buurt. Tussen de blokken komen de binnentuinen, ontworpen door IMOSS.

Blok 2A bestaat uit 66 appartementen. Het blok is opgedeeld in drie kleinere blokken, ieder met een eigen karakter. Elk blok heeft een andere kleur baksteen, maar toch sluiten de drie blokken op elkaar aan. Dat zie je terug in de materiaalkeuze of details, zoals de stalen hekken of aluminium kozijnen.

Het eerste blok, blok 2A-1, is een sculpturaal gebouw. Zowel het gebouw als de balkons zijn opgetrokken uit één lichtgekleurde steen. De gevelopeningen en de balkons van de verschillende appartementen zijn random gepositioneerd in de gevels.

Het middelste blok is het verbindingsblok. Dit blok, blok 2A-2, heeft een meer neutraal karakter en ligt terug ten opzichte van de blokken aan weerszijden. De onderste twee lagen hebben maisonnettes, erboven liggen drie lagen met appartementen. Deze worden ontsloten door galerijen aan de achterzijde.

Blok 2A-3 is een knipoog naar blok 4, de eyecatcher van de nieuwe wijk. Blok 2A-3 ontwerpen we in dezelfde baksteen. Per verdiepingen maken we onderscheid door metselwerk-banden in tegelverband. De gevelopeningen en balkons zijn strak naast en onder elkaar gepositioneerd.

 

 

Ontwerpteam
Daniël Ankoné, Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Brigitte Kwa, Marc Reniers en Machiel Spaan
Omschrijving
66 vrije sector huur/koop woningen
Locatie
Kop van de Hoef, Hoefseweg, Amersfoort
Opdrachtgever
Hagendoorn Ontwikkeling b.v.
Status
Omgevingsvergunning gereed
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Download de Hoef projectdocumentatie Blok 2a